keskiviikko 20. toukokuuta 2015

PAISTETUT MUNUAISET


Ei osunut eikä uponnut!
Yritin urheasti tykästyä munuaisiin... Kun olin pieni, muistan, kuinka ravintoloissa liekitetyt munuaiset olivat jotain mahdottoman hienoa. En niitä koskaan kuitenkaan edes maistanut. Ja nyt odotukset olivat korkealla... Sieltä pilvilinnoista tultiin alas rytinällä; munuaisten pistävän kitkerä vivahde jyräsi alleen kaiken muun, eikä tästä muodostunut minkään maailman makuelämystä.

Juu-uh, liotin niitä kyllä. Ehkä en kuitenkaan tarpeeksi... Ja välttelin paistamasta niitä kengänpohjamaisen sitkeiksi, munuaisethan ovat samaa sarjaa maksan kanssa; jos paistat liikaa, saat niistä "purukumia".

Tai ehkä vaan munuaiset eivät ole mun juttu?

_____________

PAISTETUT MUNUAISET vuodelta 1909

2 vasikanmunuaista
1 muna
3 rkl. survottuja korppuja
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

Munuaiset huuhdotaan kylmässä vedessä, pyyhitään kuiviksi ja leikataan viipaleiksi. Susrvotut korput ja mausteet sekoitetaan. Munuaisviipaleet kastetaan ensin vatkattuun munaan, sitten korppujauhoihin. Ne ruskeutetaan voissa paistinpannussa ja annetaan vielä senjälkeen paistua täysin pehmeiksi.

________________

PAISTETUT MUNUAISET nykykielellä

2 vasikan munuaista (n. 500 g tai 4 possun munuaista)
1 kananmuna
1/2-1 dl korppujauhoja
merisuolaa
valkopippuria myllystä
voita paistamiseen

Liota munuaisia kylmässä vedessä (upota munuaiset veteen, anna levätä 5 minuuttia ja vaihda vesi, tee tämä ainakin 3 kertaa). Huuhtele munuaiset kylmän juoksevan veden alla, taputtele talouspaperilla kuiviksi ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita suola, pippuri ja korppujauhot, riko muna kulhoon ja vatkaa munaa kevyesti . Kasta munuaisviipaleet kananmunaan, ja pyörittele korppujauhoissa. Sulata voita kuumalla pannulla, paista munuaisviipaleet molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

_________________ 

10 kommenttia:

  1. Maksaa syön kyllä kaikissa eri muodoissa, mutta munuaisia en ole koskaan maistanut. Enkä taida maistaakaan! Koiralle niitä olen kyllä keitellyt ja haisevat kyllä niin urealle, ettei omaan suuhun tee mieli laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu marketta en taida minäkään enää munuaisia kokkailla...tosin se kunnolla liottaminen, vaikka yön yli, voisi auttaa asiaa....?

      Poista
  2. Hienoa, että kokeilit munuaisruokaa. Joskus kauan sitten munuaisia neuvottiin liottamaan miedosa etikkavedessä yön yli. Ei kyllä tule munuaisruokia laitettua, juuri tuon makuhaitan vuoksi.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anonyymi, juu, etikka on sen verran tujua itsessään, voisi päihittää munuaisen aromin, ehkä... :)

    VastaaPoista
  4. Itse en ole ikinä ajatellutkaan että munuaisista voisi "tehdä jotain",olen aina vain pikaisen huuhtomisen jälkeen keittänyt (vaahto kuoritaan) ja käyttänyt (jäähtyneenä) sinällään viipaileina vaikkapa leivän päällä, suolaa ja ripaus pippuria päälle, nam!

    VastaaPoista
  5. Jos osaa tehdä ruokaa ja maustaa oikein, munuaiset ovat herkkua.

    VastaaPoista
  6. On niitä vaan niin vaikee saada

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?