torstai 1. lokakuuta 2015

APRIKOOSIVANUKAS


Tein aprikoosivanukkaan vääränlaiseen vuokaan, eikä se meinannut irrota kumoamisvaiheessa. Oikeastaan vanukasta ei tarvitsisi kumota ollenkaan, ja jos sen tarjoaisi paistinastiasta, olisi lopputuloskin ihan siisti.

Kerman määrän vähensin nykykielisessä ohjeessa desiksi, kun enempää ei enää ollut...Ehkä juuri siksi vanukkaani muistutti enemmänkin kakkua, tai kohokasta. Onneksi keitinliemestä saostettu kastike kostutti tekeleen meheväksi ja toi pintaan kauniin kiillonkin.


APRIKOOSIVANUKAS

150 gr. aprikoosia (kuivattuja)
7 dl. vettä
3 rkl. sokeria
6 munaa
100 gr. sokeria
100 gr. vehnäjauhoja
1/2 ltr. kermaa
100 gr. voita

Aprikoosit huuhdotaan lämpimässä vedessä ja liotetaan sokerilla maustetussa vedessä (7 dl.) sekä keitetään sen jälkeen pehmeiksi samassa liemessä. Aprikoosit otetaan pois liemestä, joka siivilöidään ja suureustetaan väjän perunajauhoilla. Se tarjotaan kastikkeena vanukkaan kera.

Munankeltuaiset ja sokeri vispilöidään kasarissa, vehnäjauhot ja kerma hämmennetään sekaan, kasari nostetaan tulelle, ja kaikki ainekset vispilöidään siinä, kunnes kiiseli sakoaa, mutta se ei saa kiehua. Kiiseliä jäähdyttäessä sekoitetaan voi pieninä palasina joukkoon. Viimeksi lisätään vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset ja aprikoosit, jolloin seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa.

_____________________

APRIKOOSIVANUKAS nykykielellä

100 g (=n. 10 kpl) kuivattuja aprikooseja
vettä
3 rkl sokeria
3 kananmunaa
50 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
50 g voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun

Laita aprikoosit kattilaan ja kaada vettä niin paljon että hedelmät juuri ja juuri peittyvät. Liota aprikooseja 10 minuuttia, ripottele sokeri päälle ja keitä liotusvedessään niin kauan että hedelmät pehmenevät. Siivilöi keitinliemi talteen, sekoita teelusikallinen perunajauhoja kylmään vesitilkkaan ja vatkaa suurusliemi keitinliemeen. Kuumenna sekoittaen, kunnes keitos pulpahtaa kerran. Nosta sivuun jäähtymään. Tarjoile huoneenlämpöisenä vanukkaan kanssa.

Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon jauhot ja kerma. Kuumenna keltuaisseosta miedolla lämmöllä muutama minuutti, kokoajan sekoittaen, ja nosta pois hellalta. Vatkaa sekaan jääkaappikylmä voi, pienissä erissä. Kääntele valkuaisvaahto ja aprikoosit lämpimän massan sekaan, voitele uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 180℃ uunissa puolisen tuntia.

____________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?