perjantai 25. maaliskuuta 2016

HUNAJAKAKKU


Pääsiäisen peruskattaukseen kuuluu iloisen keltainen sitruuna-marenkitorttu. mutta jotain uutta, tai oikeastaan, jotain tosi vanhanaikaista teki vielä mieli, ja siihen isoäidin hunajakakku tuli sopivasti apuun.

Hunajan miedon makeaa aromia ryhdittämässä eksoottiset inkivääri & pomeranssinkuori. Kyseessähän on kuivakakku, ja kuivakakku on kuivakakku, saa ollakin. Tein kuitenkin, pääsiäisen kunniaksi, kuorrutteen hunajasta, sokerista ja sitruunamehusta. Siinä se on, piste ku-I-vakakun iin päälle. Kakun rakenne muistutti vähän sokerikakkupohjaa... olisi sen voinut leipoa täytekakun muotoonkin ja täyttää vaikkapa tuorejuusto-hunaja-sitruunaseoksella...

Hunajana käytin kotimaista juoksevaa hunajaa. Siihen kyllä sai sokerin sulatettua helposti, mutta jäähdyttyään jämähti yhdeksi isoksi kökkäreeksi. Oli aika vaikeaa vatkata hunajaseos tasaisesti taikinaan, joten ensi kerralla jätän hunajan keittämättä, lorotan vain suoraan taikinaan. Isoäidin aikainen hunaja on saattanut olla kiteytynyttä ja kiinteää, ehkä siksi se on pitänyt keittää ennen taikinaan sekoittamista.

Ihanan vanhanaikainen kakku. Ja hyvä peruspohja oman mielikuvituksen variaatioille.
                       Hunajaista pääsiäistä!


HUNAJAKAKKU vuodelta 1909

8 munaa
425 gr. sokeria
2 dl. ruskeata hunajaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1 rkl. pomeranssin kuoria
425 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaset ja puolet sokerista vatkataan vaahdoksi, toinen puoli sokerista ja hunaja lämmitetään, hierotaan, kunnes jäähtyy ja sekoitetaan munankeltuaisten joukkoon. Mausteet ja vehnäjauhot lisätään, viimeksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan noin 1 1/4tuntia.

_________________

HUNAJAKAKKU nykykielellä

kakkkupohja:
4 luomumunaa
210 g sokeria
1 dl juoksevaa hunajaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
210 g vehnäjauhoja

kuorrutus:
tomusokeria
luomusitruunan mehua
juokasevaa hunajaa

lisäksi tarvitset voita kakkuvuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen

Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää hunaja ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä mausteet vehnäjauhoihin, ja sekoita keltuaisvaahtoon pienissä erissä. Kääntele lopuksi valkuaisvaahtokin taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes kakkuun painettuun bambutikkuun ei enää jää taikinaa.

Sekoita kuorrutusaineista haluamasipaksuinen tahna ja kaada jäähtyneen kakun päälle.

________________

4 kommenttia:

  1. Kiitos hunajakakkuohjeesta. Onnistuuko ilman mitään nostatusainetta ?

    VastaaPoista
  2. Juu, onnistuu kyllä.
    Kakussa on aika paljon vatkattua kananmunaa, ja varsinkin valkuaisvaahto, mikä käännellään lopuksi taikinaan, tekee kakusta ilmavan...Ja nuo sekaan vatkatut ilmakuplat sitten uunissa turpoavat ja saavat kakun taianomaisesti nousemaan (samaan tyyliin kuin kohokasta tehdessä)... :)

    VastaaPoista
  3. Tein kakun omalla ohjeen kuorrutteella, ja lisäsin vielä siihen päälle kaakao-tomusokeri-kerma kuorrutteen ja siihen päälle kookoslastuja koristeeksi. Kohta koko hädin tuskin jäähtynyt kakku syöty. Kiitos kaunis hyvästä ohjeesta! T voi-pulainen :D

    VastaaPoista
  4. Jouduin lisäämään vettä jauhojen jälkeen, oli kuin betonia

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?