keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT


Törsäsin, teitä varten!
Tai, no niin; sain hyvän tekosyyn ostaa ylihinnoiteltuja, mutta niin komeita, kotimaisia coeur de boeuf, härän sydän- tomaatteja blogikuvaa varten. Muuten en kyllä olisi yli viiden euron kilohintaa keskellä kesää suostunut tomaateistani maksamaan.

Kypsensin tomskut vanhan ohjeen mukaisesti kattilassa, helpommalla olisin päässyt jos olisin laittanut ne suoraan uuninkestäviin annosvuokiin ja paistanut uunissa. Tomaatti nimittäin veltostui kypsyttyään ihan lötköksi, eikä sen siirtely ollut mitenkään helppoa. Onneksi sentään kannet jäivät kokonaisiksi...

Nykykieliseen täytteeseen lisäsin vuohenmaitofetaa ja miinustin kerman sekä korppujauhot. Herkkusieniä paistoin niin kauan että sain pintaan kauniin rusketuksen ja ilmaan sieniumamin tuoksun. Jauhelihana käytin kalkkunaa. Lisukkeeksi sekoitin kreikkalaiseen jogurttiin persiljaa, valkosipulimurskaa ja oliiviöljyä.

Maistuva kesäruoka, helppokin.


MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT vuodelta 1909

6 suurta tomaattia
1 rkl. voita
1/4 sipulia
1 dl. hienonn. paistett. lihaa
1/2 dl. hienonn. herkku- tahi korvasieniä
1 rkl. survottuja korppuja
3 rkl. kermaa
1/2 rkl. hienonn. persiljaa
voita paistamiseen

Tomaatit huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Jokaisesta tomaatista leikataan levy kanneksi, ja sisusta koverretaan pois. Hienonnettu sipuli ruskeutetaan voissa, liha ja sienet lisätään ja ruskeutetaan samoin, survotut korput, kerma ja persilja sekoitetaan joukkoon. Tomaatit täytetään tällä murekkeella, ja kannet painetaan päälle. Ne paistetaan voissa, ja tomaattien sisusta lisätään siihen. Pannussa olevalla liemellä valellaan tomaatit senjälkeen usein.

____________________

MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT nykykielellä

2 isoa tomaattia
3 rkl voita
1 sipuli
150-200 g jauhelihaa (tomaattien koosta riippuen)
100 g vuohenmaitofetaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
1/2 dl persiljasilppua
1 jumbo herkkusieni

Leikkaa tomaateista hatut, koverra sisus ja silppua hienoksi. Kuori ja silppua sipuli. Sulata 1 rkl voita pannulla ja kuullota sipulisilppu, lisää tomaatin sisus ja jauheliha. Paista kypsäksi. Murenna feta kuuman jauhelihan sekaan, mausta mustapippurilla, muskotilla ja persiljalla.

Kuutioi herkkusieni, sulata 1 rkl voita pannulla ja paista sienille kauniin ruskea pinta. Sekoita sienet jauhelihaan, täytä tomaatit ja nosta hatut kansiksi. Kypsennä täytetyt tomaatit 1 rkl voisulaa kattilassa, kannen alla 15-20 minuuttia. Tai saman ajan uunissa.

Tarjoa valkosipulilla, oliiviöljylorauksella ja persiljasilpulla maustetun kreikkalaisen jogurtin kanssa.

_________________
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?