torstai 15. syyskuuta 2016

VATKATTU MARJAPUURO / KARPALO


Happaman marjan konstailematon maku on metsäherkkujen parhaimmistoa. Ohje toimii yhtälailla puolukoista kuin karpaloistakin. Sokeria voi lisätä oman maun mukaan, marjoja maistamalla. Vanhan ohjeen perunajauhot voi jättä kokonaan pois. Mutta jauhot tuovat puuroon silkkisen koostumusen. Vispipuurosta tulee melkein yhtä sileää kuin kermavaahdosta.

10+, niin Anna Hildan kuin minunkin arvoasteikossani, TOTISESTI, nam.

______________________

VATKATTU MARJAPUURO vuodelta 1909

8 dl. puolukoita tahi karpaloita
2 ltr. vettä
2 1/2 dl. sokeria
1 1/2 dl. mannaryyniä
2 rkl. perunajauhoja

Marjat huuhdotaan, survotaan ja pannaan kylmässä vedessä tulelle kiehumaan. Kun marjoista on maku tarpeeksi kiehunut veteen, siivilöidään ne pois ja mehu maustetaan sokerilla. Mannaryynit hämmennetään sekaan, ja puuro saa kiehua noin 20 min; sitä on koko aika hämmennettävä. Se suurustetaan kylmään vesitilkkaseen sekoitetuilla perunajauhoilla, kiehautetaan ja kaadetaan maljaan. Sitte se vatkataan hierimellä tahi papustalla kuohkeaksi, ja kaadetaan senjälkeen vadille.

_____________________

VATKATTU MARJAPUURO KARPALOISTA nykykielellä

4-5 dl putsattuja ja huuhdeltuja karpaloita
1 l vettä
1 dl sokeria
1 1/2 dl mannasuurimoita
1 rkl perunajauhoja
ripaus merisuolaa

Mittaa marjat ja vesi kattilaan, keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. (Aika alkaa vasta kun vesi alkaa kuplia). Siivilöi marjat pois jos haluat sileää vispipuuroa, mutta jos kuorisattumat eivät haittaa, niin ne voi hyvin jättää puuroon. Vatkaa mannasuurimot sekaan hauduta miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Sekoittele välillä, lisää lopuksi vesitilkkaan vatkatut perunajauhot (ja vettä jos haluat löysempää puuroa). Mausta puuro sokerilla ja suolalla. Vatkaa jäähtynyt (huoneenlämpöinen) puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa vaniljakermavaahdon kanssa.

___________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?