sunnuntai 5. helmikuuta 2017

LIHAKÄÄRYLEET


Liha muuttui broiskuksi, silava Parman kinkuksi ja valkopippuri mustaksi. Tähän on tultu!

Salvia kun on tämän hetken suosikkiyrttini, lisäsin sitäkin nykykieliseen ohjeeseen... Lisäilen sitä melkein mihin vaan, ja puska olikin jo lähes tyhjäksi nypitty... Ei siis mikään ihme, ettei salviaa enää  riittänyt ihan kaikkiin kääryleisiin. Basilika oli hyvä korvike, sekin toi ruokaan oman, raikkaan vivahteensa. Pottumuusin maustoin makeahkolla maa-artisokalla (1/3 maa-artisokkaa+2/3 perunaa). Lisukkeeksi; salaatin tilalle, höyrytin parsakaalia.

"Elämä on valintoja"... Ajatukset pyörivät tuoreessa elokuvaelämyksessä, taustalla pauhasi LaLaLand-elokuvan soundtrack.

Uskotko, että; hyvää tuli?!


LIHAKÄÄRYLEET vuodelta 1909

1 kg. selkälihaa tahi luutonta reittä
100 gr. silavaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen
2 rkl. vehnäjauhoja
vettä tahi lihalientä
1/2 dl. kermaa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja leikataan ohkaisiksi viipaleiksi, jotka nuijitaan hyvin. Joka viipaleelle sirotellaan suolaa ja valkopippuria, silavasuikale asetetaan päälle, ja liha kääritään kääryksi ja sidotaan lujasti. Kääryleet ruskeutetaan voissa, ja vehnäjauhoja sirotellaan päälle. Kiehuvaa vettä tahi lihalientä lisätään, ja kääryleet saavat kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes tuntuvat mureilta. Langat poistetaan ja kääryleet asetetaan vadille. Kermaa vispilöidään kastikkeeseen, joka siivilöidään ja kaadetaan kääryleiden päälle.

___________________

LIHAKÄÄRYLEET nykykielellä
= LaLaLand kääryleet,
= broilerikääryleet

ilmakuivattua kinkkua (esim. Parma ham)
broilerin ohuita fileepihvejä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
salvian (hätätilassa basilikan) lehtiä
normaalisuolaista voita
vehnäjauhoja
tilkka kuivaa sherryä
vettä, tai kanalientä
luomu kuohukermaa

Nuiji kanafileet kahden tuorekelmupalan välissä ohuksi levyksi. Mausta fileet suolalla ja pippurilla, nosta kinkkusiivut kansiksi ja laita päälle vielä salvian lehtiä. Kieritä koko komeus rullaksi, varmista sauma coctailtikulla tai paistinarulla. Jatka samaan tyyliin, kunnes kaikki kanat ja kinkut on käytetty. Kuumenna pannu, litistä valkosipulin kynsi, poista kuori ja heitä pannulle. Sulata voinokare ja paista kääryleille kauniin ruskea pinta. Ripottele vähän vehnäjauhoja päälle ja sihauta sherrytilkkanen pannulle. Kaada sitten sekaan lämmintä kanalientä (tai vettä), ja kermaa. Nosta kansi päälle ja hauduta kääryleet kypsiksi. Tarkista maku, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Poista tikut tai narut ennen tarjoamista. Tarjoa maa-artisokka-perunamuhennoksen (ja "A lovely night/LaLaLand"- biisin) kanssa.

___________________







3 kommenttia:

  1. Eräässä blogipäivityksessäsi oli ohje, jossa käytettiin saagoryynejä. Saako niitä nykyään vielä jostain.

    VastaaPoista
  2. Ainakin meidän lähikaupasta saa, olivat muistaakseni perunajauhon ja sitruunahapon seosta, raesokerin näköisiä "ryynejä". Taisivat olla HELMI-merkkisiä, jos nyt en ihan väärin muista....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä tarkennus, että niitä alkuperäisiä, saago-palmun tärkkelyksestä tehtyjä en ole koskaan nähnytkään.... mutta suurusteesta on siis ollut ennen vanhaan ja on edelleenkin kyse.

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?