torstai 5. lokakuuta 2017

ETIKKASILAKAT / 2.

SILAKKAMARKKINOIDEN INNOSTAMANA: ISOÄIDIN ETIKKASILAKAT.
Silakka se ei vieläkään ole kesyttänyt makunystyröitäni, vaikka ajatuksna onkin kiehtova. Kerran vuodessa testaan, josko olisin, ihan vahingossa, oppinut sillin ja silakan ystäväksi... Teen isoäidin etikkasilakoita, maistelen ja haistelen... Ja sitten lahjoitan purkin eteenpäin.

Eihän näitä pakko ole omassa keittiössä tehdä. Helsingin kauppatorilla pääsee tällä viikolla helposti  saaristolaistunnelmaan. Kauppaveneiden rivistöstä löytyy mm. parrakas, juron näköinen, ei niin puhelias, kipparihattuinen mies... Ja kypsän iän saavuttanut, mutta selvästikin raikkaan meri-ilmaston kasvatti, saaristolaisvillapaitaan ja -pipoon pukeutunut, kuvankaunis Elovena-rouva... Ja sitten; reippaat nuoret tytöt, iloisesti taukoamatta äänessä, kuin varpusparvi. Ei mitään tusinatuotteita; myyjät eivätkä silakatkaan. Veneet on koristeltu kalaverkoilla, lasikohoilla, ruskalehdillä, puolukan varvuilla, havun oksilla ja pihlajan marjoilla... Löytyypä risvistöstä värikäs, Ahvenanmaan lippujen somistama kauppavenekin. Elämysmarkkinoilla kannattaa pistäytyä, jo pelkän tunnelman takia.

JA KUKA SILAKOISTA TYKKÄÄ, EIKÄ MARKKINOILLE PÄÄSE, LOIHTII TÄLLÄ OHJEELLA SAARISTOLAISTUNNELMAN OMAAN KEITTIÖÖN.

ETIKKASILAKAT vuodelta 1909

1/2 kg. tuoreita silakoita
3 dl. etikkaa
1/2 tl. sokeria
1 rkl. suolaa
1 laakerinlehti
1 tl. maustepippuriherneitä
1 rkl. hienonn. dilliä

Silakat perataan, huuhdotaan ja asetetaan kulhoon. Etikka ja mausteet keitetään 10 min., kaadetaan kuumana kalojen päälle, jotka peitetään heti. Kun liemi on jäähtynyt, keitetään se ja kaadetaan kuumana uudelleen kalojen päälle, jotka senjälkeen peitetään.

_________________

ETIKKASILAKAT nykykielellä

1 punasipuli
500 g silakkafileitä
1/2 dl tillisipppua
1 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl merisuolaa
1/2 dl sokeria (tai enemmänkin, oman maun mukaan)
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl valkopippuria myllystä
1/2 tl kokonaisia maustepippureita

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Pinoa sipulirenkaat, silakat ja tillisilppu kerroksittain  lasipurkkiin. Sekoita vesi, etikka ja mausteet. Keitä liemi ja kaada höyryävän kuumana kalojen päälle. Sulje kansi ja anna tekeytyä viikko jääkaapissa.

_________________

2 kommenttia:

  1. Jälkimmäisessä reseptissä on ihan liikaa etikkaa. Silakat hajosivat viikossa aivan muhjuksi ja makukin oli todella tymäkän etikkainen.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa hyvältä, tuo eka resepti. Aion tehdä sen mukaan.
    En tiennytkään, että liemi kaadetaan kuumana kalojen päälle.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?