maanantai 15. marraskuuta 2010

MUSTIKKATORTTU



Mustikkatorttu tuo kesäterveiset keskelle sateista syksyä. Irtopohjavuokaan leivotusta tortusta saa kahvipöytään kokonaisen kakun kun taas annosvuoat muuntavat herkun näyttäväksi jälkiruoaksi.

Muodosta ja koosta huolimatta maku pysyy ennallaan ja vanha kunnon mustikkatorttu pitää kestosuosikin asemansa.


*******************************************


MUSTIKKATORTTU vuodelta 1909

1 muna
1/2 dl. maitoa (tämän Anna Hilda on kojannut kermaksi)
150 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
2 1/2 dl. vehnäjauhoja

täyte:
tuoreita mustikoita ja sokeria tahi mustikkasosetta

Yllä mainitut ainekset seksoitetaan koossa pysyväksi seokseksi ja jätetään kovettumaan. Taikina kaulitaan voidellulla pellillä ohueksi levyksi, reunat käännetään ylöspäin, sokeroidut marjat tahi mustikkasose levitetään tortulle, joka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

Täytteenä voi käyttää muitakin marjoja, raparperia tahi hedelmiä.


********************************************

MUSTIKKATORTTU NYKYKIELELLÄ

pohja:
200 g Oivariinia
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

täyte:
6 dl mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää seokseen munat ja kuiva-aineet.

Painele puolet taikinasta piirakkavuoan tai pienempien annosvuokien pohjalle, vuoraa myös reunat.

Sekoita täyteaineet ja nosta taikinalla vuoratun piirakkapohjan päälle. Peitä taikninakannella, äläkä huolestu, vaikka pinta jäisikin muhkuraiseksi, murusetkin sulavat uunisssa siistin näköiseksi.

Paista 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Piirakka on parasta hieman jäähtyneenä.

*******************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?