lauantai 10. joulukuuta 2011

JOULUTORTUT


Joulutorttujen voitaikina on saanut Anna Hildalta kympin arvosanan. Tätähän oli pakko kokeilla, näin torttusesongin kynnyksellä. Eikä testi mennyt hukkaan. Minusta, joulutorttujen karttajasta, tuli torttufani ensipuraisulla!

Taikina ei ole liian kuivaa, ei rasvaista, ei höttömäistä, eikä imelää, vaan yksinkertaisesti täydellistä. Ja mikä parasta; ohje suosii suurpiirteistä leipuria, tätä taikinaa ei tarvitse kaulita ja kääntää ja kaulita ja kääntää ja...

Ainut miinus tulee tässä: näitä torttuja voi syödä rajattomasti, hyvästi hoikka elämä !

_________________________________________________

JOULUTORTUT vuodelta 1909

voitaikina:
3 dl. hyvää kermaa
1 tl. leivinpulveria
6 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita, puolet taikinan painosta

Leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan vatkattuun kermaan. Taikina punnitaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka vaivataan taikinan joukkoon. Tämä voitaikina on sopivin omenamunkkeihin, torttuihin, y.m.s.

täyte:
425 gr. luumuja
7 dl vettä
150 gr. sokeria
tahi omenasosetta

Luumut huuhdotaan, pannaan veteen ja sokeriin likoomaan muutamaksi tunniksi, keitetään pehmeiksi, kivat otetaan pois ja lumut hienonnetaan. Voitaikina kaulitaan 1/2 sm. paksuksi levyksi, josta leikataan sen muotoisia kakkuja kuin halutaan: joko pyöreitä, joiden täytteeksi pannaan vähän sosetta, jonka jälkeen kakku käännetään kaksinkerroin, ja reunat painetaan kiinni, tahi neliskulmaisia, joiden kulmat leikataan kahtia, keskelle pannaan sosetta ja joka toinen suippu vedetään yhteen leivoksen keskelle, tahi neliskulmaisia, joiden kaikki kulmat yhdistetään leivoksen keskelle. Tortut paistetaan kuumassa uunissa. Ennen paistamista voi tortut sivellä vatkatulla munalla ja sokeroida.

_________________________________________________

JOULUTORTUT nykykielellä

1 tl leivinjauhetta
7 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
3 dl kevytkermaa
330 g voita (huoneenlämpöistä)
300 g luumumarmeladia
1 kananmuna
lisäksi tarvitset torttumuotin  (säilytysrasian neliön muotoinen kansikin käy, kulmaleikkaus pitää silloin vain tehdä erikseen veitsellä tai taikinapyörällä) ja tomusokeria koristeluun

Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa sekaan kerma. Vaivaa taikinaan voi ja nosta jääkaappiin hetkeksi jäähylle.

Taikina on aika "lötköä", lisää tarvittaessa jauhoja kaulimisvaiheessa. Jauhota leivinalusta ja kauli taikina puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Paina torttumuotilla kuviot, aseta teelusikallinen luumutäytettä keskelle ja niputa joka toinen sakara yhteen luumunokareen päälle. Riko kananmunan rakenne ja voitele tortut. Paista joulutorttuja 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Ripottele tomusokeria päälle juuri ennen tarjoamista.

___________________________________________

14 kommenttia:

  1. Tämäpä on hyvä resepti, kun ei tarvitse niitä kääntämisiä ja kaulimisia monia kertoja, jotka muistan äitini tehneen.

    VastaaPoista
  2. Ainoanniina, eikö?!
    Tosin, voisihan tuon "voi vaivataan joukkoon" tulkita "kaulitsemiseksi ja kääntämiseksikin", mutta itse heitin kaikki ainekset Kitchen Aidin käsittelyyn ja sitten vain kaulin taikinan ja tein tortut. Helppoakin helpompaa, ja niiiiiin hyvää !!!!

    VastaaPoista
  3. voi kiitos, tämä näyttäisi olevan resepti millä äitini täti teki ihanat kermavoitaikinatorttunsa! olen kokeillut rahkavoitaikinaa, mutta kun maku ei ollut oikea. ja makumuistohan säilyy, näissäkin neljänkymmenen vuoden takaa...
    ainoa erilaisuus on, että hän teki tortuista puolikuut eikä tähtitorttuja. oikeastaan helpompaa kun taikina on aika haurasta?
    näitä leivon joulun jälkeenkin, voisi tehdä omenakanelitäytteellä pääsiäiseksi?
    -kaisa

    VastaaPoista
  4. Kaisa, kiva että sinäkin tykästyit näihin torttuihin...ja totta haastat, makumuistot voi olla kotoisin kaukaisuudesta, mutta ne on täsmällisiä ja mieleenpainuvia...

    Puolikuita kokeilen minäkin seuraavaksi, helposta reseptistä tulee entistäkin helpompi....

    Herkullista uutta vuotta sulle Kaisa !!!

    VastaaPoista
  5. Ihanaa kun löysin reseptin,mummuni leipoi juuri tuollaisia puolikuita.

    VastaaPoista
  6. Ihana resepti 😊 Eka kertaa kun tähtitortut eivät kypsytessä auenneet. Valmis taikina levyissä aina onnistuin paistaessa tähtitortut aukeamaan. Kyllä tästä reseptistä tuli meidän perheen kestosuosikki 😊

    VastaaPoista
  7. Täytyykö kerma vatkata, alkuperäisessä ohjeessahan oli että vatkattuun kermaan lisätään kuivat aineet?

    VastaaPoista
  8. Hei Anonyymi, en ole vatkannut vaahdoksi, mutta vatkainta olen käyttänyt jauhojen ja kerman sekoittamiseen...kerran taisin käyttää ranskankermaa, ja sehän muistuttaa vatkattua kermaa, joten eipä se kai haittaa vaikka vatkaisikin, mutta ei mitenkään välttämätöntä. Olen juuri viime viikolla tehnyt taikinaa oikein urakalla, sopii mainiosti esim. poropiirakkaan, kurkkaa resepti toisesta blogistani, jos vaan kiinnostaa http://finlandtaste.blogspot.fi/2015/12/when-whole-country-celebrates.html

    VastaaPoista
  9. Hei! Tein vatkattuun kermaan ja kokeilin myös spelttijauhoihin toisen satsin. Tulihan niistä tummempia, mutta erittäin hyviä molemmat! Ei joulua kerenny nähdä nämä tortut, mutta siis erittäin onnistunut taikina! Vahva peukku täältä!

    VastaaPoista
  10. Erinomainen resepti.
    Viime vuonna panin osan taikinaa pakkaseen merkitsemättä. Sitten eräänä perjantaina päätti tehdä pitsaa ja käteen tarttui pizzataikinan sijasta tämä taikina. Toimi jotenkin, mutta turhan täyteläinen pizzapohjaksi. Mutta siis erinomainen joulutorttutaikina

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?