lauantai 15. syyskuuta 2012

OMENAMUNKIT


Tässä on jälleen hyvä esimerkki siitä, miten sama sana tarkoittaa eri aikakusilla täysin eri asiaa. Munkki viittaa vanhassa ohjeessa vain pyöreään leivonnaiseen, kun taas minun keittiössäni munkin pitäisi olla vähintään uppopaistettu ja mieluiten munkkitaikinasta tehty (eikä mikään voitakinaleivonnainen)...

Omenamunkki on oikeastaan vain voitaikinaan kääritty omena, mutta kylläkin hyvä sellainen. Rapea taikinakuori pehmeän omenan ja täyteläisen vaniljakastikkeen kanssa on ollut juhlallinen päätös päivälliselle, Anna Hildan arvoasteikossa 10- . Koti-gourmeeta isolla Geellä.
_______________________________________

OMENAMUNKIT vuodelta 1909

voitaikina:
3 dl. hyvää kermaa
1 tl. leivinpulveria
6 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita, puolet taikinan painosta

Leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan vatkattuun kermaan. Taikina punnitaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka vaivataan taikinan joukkoon.


10 yhdenkokoista omenaa
sokeria
voitelemiseen:
1 muna
kristallisokeria

Omenat kuoritaan, siemenkota poistetaan ja omenat puöritetään sokerissa. Taikina kaulitaan 1/2 sm. paksuiseksi levyksi, josta otetaan muotilla pyöreitä kakkuja. Omenain ontelot täytetään sokerilla ja kaksi pyöreätä kakkua painellaan vastakkain kunkin omenen peitteeksi ja kakkujen reunat liitetään huolellisesti yhteeen. Munkit sivellään vatkatulla munalla, ja sokeria sirotellaan päälle. Munkit paistetaan voidellulla pellillä uunissa. Tarjotaan kuuminan kerman tahi vaniljakastikkeen kera.

___________________________________________

OMENAMUNKIT nykykielellä

voitaikina:
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
3 dl kevytkermaa
330 g huoneenlämpöistä voita
3-4 omenaa
1 kananmuna

Yhdistä leivinjauhe, sokeri ja suola vehnäjauhoihin ja vatkaa sekaan kerma. Vaivaa taikinaan voi ja nosta jääkaapppiin hekeksi jäähylle. Taikina on aika "lötköä", lisää jauhoja kakulimisvaiheessa. Jauhota leivinalusta ja kauli  taikina puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Paina pyöreällä muotilla (tai teekupin  reunalla) taikinasta ympyröitä. Posta omenoista siemenkodat, pyörittele omenat ensin sokerissa, ripottele sitten keskiaukkoonkin hieman sokeria ja nosta omena kerrallaan pyöreän taikinalevyn päälle. Aseta  toinen taikinaympyrä kanneksi ja nipistä sauma kiinni niin että omena jää taikinataskun sisälle. Pyörittele taikinan peittämää omenaa käsissäsi niin kuin tekisit lumipalloa ja varmista että saumat tasoittuvat.

Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle sokeria. Paista omenamunkkeja 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Tarjoa lämpiminä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

12 kommenttia:

  1. Onpa kaunis kuva. Hienoa kun jaksat kiinnittää huomiota aina esillepanoon.

    VastaaPoista
  2. heippa, tämä näyttää ihanalta... taidanpa kokeilla, kunhan lähipäivinä kerkiän... kiitokset!
    terv: tuulis

    VastaaPoista
  3. Näitä täytyy kokeilla, varmasti ihanaa. Mahtaako satavuotiaasta keittokirjasta löytyä tikkunekkujen ohjetta? Jouluksi olen etsiskellyt perinteistä ohjetta ja tämä blogi tuli mieleen. :)

    VastaaPoista
  4. Hei *K,
    kirjassa on nekkuresepti:
    1/2 kg. hyvää siirappia
    300 gr. sokeria
    100 gr. mantelia
    1/2 tl. soodaa
    Siirappi ja sokeri keitetään, kunes muutama pisara seosta kylmään veteen kastettuna kovettuu karamalliksi. Karkeaksi leikattu manteli ja sooda sekoitetaan siirappiin, jota heti ajellaan pieniin poimutettuihin paperivuokiin tahi lumeen asetettuihin paperitötteröihin.

    Tämä tulee blogiin heti kun sataa lunta ja hanki on niin paksu että tötteröt pysyy siinä pystyssä....eli menee varmaan joulun yli....happy nekkucooking !!! :D

    VastaaPoista
  5. Kiitos. :) Poikkeaa hieman noista löytämistäni resepteistä, kun tässä ei ole kermaa ollenkaan. Jospa ehdin tehä pari erilaista satsia ja vertailla reseptejä ja paras sitten sarjatuotantoon. :D Mielenkiinnolla jään odottamaan myös tulevaisuuden nekkupostausta. ;)

    t. *Kaija

    VastaaPoista
  6. Olisipa mielenkiintoista tietää, mistä seikasta Anna Hilda on antanut kympin perään miinuksen!

    VastaaPoista
  7. Tämä on aivan ihana blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainoanniina,
      niinpä...on tainnut Anna Hilda olla aika tarkka makupisteissään, eikä ollenkaan sellainen nykymaailman mukainen "ihan hyvää", "joo, emmä tiie, maistuu kyllä", "ihan sama" -tyylinen...

      Poista
  8. Joskus 45 v sitten koulussa tehtiin ja nyt kun on omenoita tuli mieleen että hyviä olivat

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?