sunnuntai 20. lokakuuta 2013

SOODAKAKUT


"Oikein hyviä" ja 10 pistettä, sanoo Anna Hilda. Minä voisin vielä lisätä sivuhuomautuksena "hurjan helppoja". Makukin oli kohdallaan, juuri sopivia päiväkahviin kastettaviksi.


Tällä kertaa kekseistä tuli oikein design-kakkusia, kun älysin painaa taikinaan isoäidin vanhan lasikolpakon pohjakuvion.


SOODAKAKUT vuodelta 1909

425 gr. vehnäjauhoja
212 gr. sokeria
1 rkl. hienonn. kaneelia
1 tl. soodaa
75 gr. sulattua voita
1 1/2 dl. maitoa tahi kermaa

Kuivat ainekset ja voi sekoitetaan, jonka jälkeen maito tahi kerma lisätään vähitellen. Taikina kaulitaan, pistellään ja muotilla otetaan pieniä pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan kauniin ruskeiksi.

_______________

SOODAKAKUT nykykielellä

212 g vehnäjauhoja
100 g sokeria
1/2 rkl kanelia
1/2 tl ruokasoodaa
40 g sulatettua voita
0,75 dl kekvytkermaa

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään, lisää kerma pienissä erissä. Kauli taikina levyksi kahden talouskelmun välissä ja painele kuvioita pyöreällä stanssilla (tai juomalasin reunalla). Paista 200 astisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.

_______________6 kommenttia:

 1. Voi miten hyvä idea tuo koristelun saaminen pikkuleipään! Löytysiköhän minulta mitään vastaavaa...

  VastaaPoista
 2. Hyppäsin juuri herkullisten reseptiesi maailmaan mukaan! Mitä tuo nykykielellä oleva resepti tarkoittaa, onko siis pienempi annos vain kyseessä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Anneaulikki, nykykielisen ohjeen raaka-aineet on vain ympäripyöreesti puolitettu, kun olen vähän "adhd", enkä pitänyt mitään talkoita. Hyvin toimi! :)

   Poista
 3. Heh :) Tosi kekseliästä tuo kolpakon pohja :)

  VastaaPoista
 4. Tuli myöskin testattua näitä ja olivat oikein maukkaita :)

  VastaaPoista
 5. Hyviä olivat. Juuri söin viimeisen.

  Tein kuviot kukkamaljakon pohjalla :) Olisi varmaan voinut kuvioida niillä maljakon reunankin kuvioilla, kaulintatekniikalla.

  Mulla nuo kuviot vain hävisivät uunissa miltei kokonaan. Niistä jäi vain aavistus jäljelle. Lisäksi paistoin keksit vähän tummemmaksi kuin sun kuvassa.

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?