maanantai 25. elokuuta 2014

NOKKOSKEITTO


Nokkoskeitto on perinnesuperfoodia parhaimmillaan! Talvella tämän voi tehdä mainiosti kuivatuista nokkosistakin, mutta nyt kesäaikaan kannattaa kyykkiä hetki pihalla ja tuoda raaka-aineet suoraan puskasta pataan. Kuka tykkää paksummasta koostumuksesta, voi laittaa vehnäjauhoja vähän enemmän, tai vähentää nesteen määrää. Hellepäivänä juoksevan keiton voi jäähdyttää ja tarjota kätevästi lasista. Marjametsäänkin tämä herkku kulkee termarissa mukana, kelistä riippuen; kylmänä tai kuumana.

________________________

NOKKOSKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. lihalientä
250 gr. tuoretta nokkosta
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
sokeria
1 munankeltuainen
2-3 dl. kermaa

Nokkonen perataan, huuhdotaan hyvin ja keitetän pehmeäksi liemessä. Lihaliemi kaadetaan siivilän läpi, nokkosen lehdet joko puserretaan sen läpi tahi hakataan hienoiksi. Voi ja jauhot käristetään, siihen lisätään hienonnettu nokkonen ja lihaliemi vispilöidään vähitellen sekaan. Se saa kiehua 10 min. ja maustetaan. munankeltuainen ja kerma vispilöidään liemimaljassa ja keitto kaadetaan väihtellen, hyvin vispilöiden joukkoon. Tarjotaan rikottujen tai kovaksi keitettyjen munien kera.

____________________

NOKKOSKEITTO nykykielellä

1 l kasvislientä (tai liha/kanalientä)
125 g tuoreita nokkosia (= 1/4 muovikassillinen)
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
merisuolaa myllystä
valkopippuria myllystä
ripaus sokeria
ripaus muskottia
1 kananmunankeltuainen
2 dl kermaa
kovaksi keitettyjä kananmunia

Huuhtele nokkoset lävikössä ja kiehauta suolatussa vedessä. Huuhtele nokkoset kylmällä vedellä, puristele vesi pois ja hienonna. Sulata voi, ripottele jauhot päälle, anna jauhojen imeä kaikki rasva itseensä, lisää nokkoset ja lämmin kasvisliemi. Sekoita hyvin ja anna keiton kypsyä noin 10 minuttia. Vatkaa kerma ja keltuainen sekaisin, nosta keitto liedeltä, kaada kermaseos keittoon soseuta sauvasekoittimella. Maista ja mausta suolalla, valkopippurilla, sokerilla ja muskotilla. Tarjoa kovaksikeitettyjen kananmunien kanssa.

____________________

6 kommenttia:

  1. ei kun nokkonen, kiitos huomiosta! vanhan kirjan mukaan tällä samalla ohjeella tehdään pinaatista ja nokkosista, ovat sivulla peräkkäin, ensin pinaattikeiton ohje ja nokkoskeitosta sanotaan vain "valmistetaan samoin kuin pinaattikeitto, katso N:o 266". Siksi se pinaatti kummitteli tekstissä. Korjasin, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Mihin väliin kananmunankeltuainen tulee?

    VastaaPoista
  3. Unohdin kananmunan keltuaisen ajatuksissani lisätä, mutta ei liene hirmuisen iso murhe kuitenkaan. Nestettä oli ihan liikaa, käytin ehkä 7-8dl lopulta tuosta litrasta kasvislientä (valmistin fondin avulla sen), kun muuten meni hirmuisen litkuksi itse keitto. Nytkin jouduin lisäämään jauhoa vielä paksuntamiseksi ja maitoa lorautin tilkan kun meni niin tumman näköiseksi muuten. Maustaminen oli ongelmallista, käytin kaikkia mainittuja mausteita mutta niiden määrän arviointi oli vaikeaa. Lopputuloksena oli "ihan kiva" mutta tuskin tulee toiste tehtyä. Nokkosena käytin kuivattua ja murskattua nokkosta kun sitä sattui kaapissa olemaan. Tämä on tarkoitus huomenissa lämmittää laavulla nuotiolla ruoaksi, kaveriksi pykään pannurieskaa ja tietty niitä kananmunia myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti keitto maistuu nuotiolla! Ainakin pannurieskan dippinä! Teitkö vanhalla ohjeella, vai nykykielisellä? Huomasitko, muokkasin ohjetta ulkomuistista... Ohje on kirjoitettu ylös niin kauan sitten, ettei muistikuvaa juuri tästä kokeilusta ole... Määriin ja/tai raaka-aineisiin en puuttunut, mutta työvaiheet jäsensin uudelleen, nyt kananmunankeltuaisellekin on selkeä työvaihe, joten ei ehkä unohdu jatkossa...ja nokkoset ryöpätään vedessä ennen keittoon lisäämistä, kuivattujen kanssa tämän yli tietysti voi hypätä... MUKAVAA NUOTIORETKEÄ!

      Poista
    2. Tuo uuden reseptin ryöppääminen on turha ja hävittää puolet vitamiineista. Myös ilman kermaa tulee ihan hyvää. Sokerin olen tottunut korvaamaan hunajalla.

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?