sunnuntai 5. lokakuuta 2014

VOIPUURO


Tämäpä vasta hauska resepti olikin; oikeastaan pelkkä bechamel kastikkeen ohje. Mielestäni valmis voipuuro kaipasi jotain särmikästä makupotkua, ja rouheista purutuntumaa... joten lisäsin viimeistelyyn kuusenkerkkäsiirappia ja saksanpähkinärouhetta. Herkkua tuli, ja kaupuaksi meni, Arabian hienoista antiikkikattauksista, kuin väärä raha!
___________________

VOIPUURO vuodelta 1909

200 gr. voita
300 gr. vehnäjauhoja
1 ltr. 7 dl. maitoa
(1 rkl. suolaa)

Voi sulatetaan kasarissa, vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, ja kiehuva maito lisätään vähitellen. Puuro saa kiehahtaa joka kerta, kun maitoa lisätään, sekä vatkataan hyvin, ettei jauhot kokkaroidu (ja maustetaan suolalla). Tarjotaan kuumana maidon tahi mehukeiton kera.

___________________

VOIPUURO nykykielellä

50 g voita
75 g (=reilu 1 dl) vahnäjauhoja
4 dl maitoa
suolaa

Sulata voi kattilassa, ripottele vahnäjauhot sekaan, anna jauhojen imeä itseensä kaikki rasva, kuumenna maito ja lisää sekaan pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Mausta suolalla ja tarjoa hillonokareen, rouhittujen pähkinöiden ja/tai kuusenkerkkäsiirapin kanssa.

___________________

6 kommenttia:

  1. Voipuuro on tuttu lapsuudestani. Äitini oli käynyt aikoinaan talouskoulun ja meillä syötiin ja herkuteltiin niiden oppien mukaan. Voipuuro oli maustettu vanilijasokerilla ja se tarjotiin mustikkasopan kanssa, todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa puuroa, mustikkasoppa varmasti parasta, mutta mikä tahansa mehukeitto sopii tämän puuron kanssa.

      Poista
  2. Kiva kuulla Erja, itse kuulin koko puurosta vasta nyt! Mutta kaupaksi meni, eli hyvää oli!!! ;)

    VastaaPoista
  3. Pitkä aika kun 0len keittänyt. Huomena herkutellaan

    VastaaPoista
  4. Olen tottunut,että voipuuro valmistetaan karkeista vehäjauhoista ja maustetaan vaniliinisokerilla, työpaikallani tehtiin näin.Tarjotaan punaherukkakeiton kanssa, joka on kylmää. Ja on sitten hyvää! 😋

    VastaaPoista
  5. Voi, meillä lapsuudenkodissa tämä oli jouluaterian jälkiruoka karpalosopan kans! Niin hyvää! Perinteet velvoittaa ja teenkin tästä jouluaaton yllärin!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?