sunnuntai 20. marraskuuta 2016

MUREKKEELLA TÄYTETYT SIPULIT


Jos lihamurekkeesta jotain jää syömättä, voi jämillä täyttää vaikka sipuleita.
Ei mikään elämää suurempi makuelämys, mutta ainakin jotain ihan muuta kuin edellispäivän mureke.

Ja ovathan kotimaiset sipulit hyviä, varsinkin kun ne ensin pehmittää keittämällä ja sitten vielä paistaa uunissa. Niin, ja loppuviimeistelystä vastaa jälleen kerran pähkinävoi, se paahdettu ja täyteläinen taikaliemi.

"Voinektarikylpy" tekee sipuliherkusta KULTAISEN SIPULIN.


MUREKKEELLA TÄYTETYT SIPULIT vuodelta 1909

6 espanjansipulia
vettä
suolaa
1/4 annosta lihamureketta
3 rkl. voita
1 rkl. survottuja korppuja
lihalientä

Sipulit kuoritaan ja keitetään suolatussa vedessä puolipehmeiksi. Jokaisesta sipulista leikataan levy kanneksi, ja sisusta koverretaan pois. Sipulit täytetään murekkeella, johon osa hienoksi hakattua sisustaa on sekoitettu, ja kannet painetaan päälle. Voi ruskeutetaan paistinpannussa, täytetyt sipulit asetetaan siihen, valellaan pannussa olevalla voilla, survotut korput ripotellaan päälle, ja senjälkeen pannaan sipulit uuniin paistumaan. Kun ne ovat ruskeutuneet hyvin, lisätään vähän lihalientä, jolla ne vielä paistumisenkin aikana valellaan usein. Sipulit saavat kannen alla paistua pehmeiksi. Tarjotaan kuumina kastikkeineen.

_______________________

MUREKKEELLA TÄYTETYT SIPULIT nykykielellä
= kultaiset sipulit

sipuleita
merisuolaa
edellispäivän lihamureketta
(pähkinä)voita
korppujauhoja

Kuori sipulit, jätä kanta paikoilleen. Keitä sipulit suolatussa vedessä "al denteiksi". Leikkaa suippo pää kanneksi, koverra sisus ja silppua hienoksi. Sulata voita pannulla, paista sipulisilppua ja murekemassaa hetki.

Sulata toinenkin nokare voita pannulla ja kuumenna, kunnes voi saa kauniin ruskea sävyn (=pähkinävoi). Leikkaa sipulin kanta tasaiseksi (pysyvät siististi pystyssä), täytä sipulit ja ripottele korppujauhoja päälle. Nosta kansi paikoilleen ja valele sipulit pähkinävoilla. Paista 200℃ uunissa, kunnes pinta saa hieman väriä.

_______________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?