sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

KURKKUSALAATTIKurkkusalaatti on hölskykurkkujen lähisukulainen, niin samantapaiselta ohje kuulostaa, ja yhtä raikkaalta. Tulee väkisinkin kesä mieleen; savukalaa, uusia pottuja ja kurkkusalaattia, yöttömät yöt ja laineiden liplatus...noh, vielä tovi menee ennen kun tämän talven valkeus vaihtuu valkeiksi öiksi, tässä  tulee vain pientä esimakua.

___________________________________________

KURKKUSALAATTI vuodelta 1909

keskikokoinen kurkku
1 rkl suolaa
1 1/2 dl etikkaa
1-2 tl. sokeria
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 rkl. hienonn. dilliä ja persiljaa

Kurkku kuoritaan latvasta varteen päin ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Suola ripotellaan viipaleiden väliin, jotka jätetään suoloineen mehustumaan. Kurkun neste kaadetaan pois, etikka mausteiden kera kaadetaan päälle ja pinnalle ripotellaan hienonnettu dilli ja persilja.

___________________________________________

KURKKUSALAATTI nykykielellä

1 kurkku
1 rkl merisuolaa
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen)
2 rkl sokeria
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl tillisilppua
1 rkl persiljasilppua

Kuori kurkku ja leikka vihannestenkuorijalla pitkiksi ohuiksi siivuiksi. Ripottele suola kurkkusiivujen  väliin, jätä itkemään 20 minuutiksi. Sekoita etikasta, sokerista ja valkopippurista kastike, puristele kurkkuja hellästi ja kaada irronnut neste pois. Valuta etikkakastike kurkkujen päälle ja möyhi kahdella lusikalla pohjia myöten niin että kastike leviää tasaisesti. Nosta tarjoiluastiaan ja ripottele koristeeksi tilli-  persiljasilppua.

_____________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?