tiistai 1. maaliskuuta 2011

LASKIAISPYÖRYKÄT



Laskiaispullalle Anna Hilda on antanut 10+.
Vanha resepti kyllä yllyttää valmistamaan kotitekoista mantelimassaa, mutta, täytyy tunnustaa; minä sooloilin. Täytin pullani hillolla ja kermavaahdolla.

Laskiainen jakaa kansan kahtia, mantelimassa- tai hillokoulukuntaan. Itse olen pienestä pitäen kuulunut tuohon jälkimmäiseen.


********************************************

LASKIAISPYÖRYKÄT vuodelta 1909

50 gr. hiivaa
1/2 ltr. haaleata maitoa
8 rkl. sokeria
1 1/2 dl. sulatettua voita
1 1/4 kg. vehnäjauhoja

täyte:
200 gr. mantelelia
200 gr. sokeria
2 rkl. kuumaa vettä
1 dl. kermaa
pyörykkäin sisustaa

voitelemiseen 1 muna

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä, vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Sokeri ja osa vehnäjauhoista sekoitetaan haaleaan maitoon, jonka jälkeen noussut hiiva, sulatettu voi sekä loput jauhot soteketaan taikinaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se leivinpöydällä, leivotaan pyöreiksi pyöryköiksi, jotka sitte kun ovat nousseet, sivellään vatkatulla munalla ja kypsennetään hyvässä yuuninlämmössä.

Kun pyörykät ovat jäähtyneet, leikataan kunkin pyörykän pohjasta pyöreä levy. Osa sisuksesta koverretaan pois ja sekoitetaan mankteli seokseen, joka valmistetaan seuraavalla tavalla: manteli kuoritaan, hienonnetaan raastimella ja survotaan sokerin kera, kuuma vesi, kerma ja pyörykkäin sisusta lisätään. Kun seos on hyvin vaivattu, täytetään pyörykät , ja levy painetaan paikoilleen.

*******************************************

LASKIAISPYÖRYKÄT nykykielellä

5 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl sokeria
ripaus suolaa
2 pussia (22 g) kuvahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoa
150 g voita (huoneenlämpöistä)

voiteluun 1 kananmuna

täytteeksi:
vadelmahilloa ja kermavaahtoa

viimeistelyyn tomusokeria

Sekoita 42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri ja suola. Vispilöi maitoon jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu, pienissä erissä, vähitellen. Lisää taikinaan lopuksi huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa tasaiseksi ja kimmoisaksi, anna kohota liinan alla 40 minuuttia.

Pyörittele taikinasta pullia, nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Voitele pullat munalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet pullat, täytä hillolla ja kermavaahdolla. Ripottele tomusokeria koristeeksi.

*******************************************

6 kommenttia:

  1. Hip hei, blogissani on kunniamaininta sulle :)
    http://sudrana.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Oi, tulisipa laskiainen nopeasti. Todella hyvin kohonnut laskiaispulla ja mikä parasta, HILLOLLA ei mantelimassalla :-)

    VastaaPoista
  3. WOW, KIIIIIITOOOSSSS !!!!!!!!!
    san/sudrana on jaksanut kulkea mukanani Anna Hildan jalanjäljissä ja palkinnut isoäidin reseptillä blogin THE GORGEUS BLOGGER kunniamaininnalla! Huimaa! Kiitos! Hienoa etteivät tarinat häviä bittitaivaalle unohduksiin! Tästä innostuneena siirrynkin samantien keittiön puolelle ja kokkaan uuden sivun blogiini...

    ;D

    VastaaPoista
  4. Hei Anonyymi, kyllä se tulee, ihan kohta !!!
    Eikun herkuttelemaan!!!!!!
    =D

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?