perjantai 15. heinäkuuta 2011

MAKAROONIPAISTOS



Makaroonipaistos todistaa karun totuuden nykyajan makumieltymyksistä, (tai ainakin omista mieltymyksistäni). Vanhan ajan ojeella valmistettu paistos oli kuivaa, eikä maistunut mielestäni yhtään millekään...siksi muokkasin reseptiä amerikkalaisen "Macaroni & Cheese" lisukkeen suuntaan. Tein ohjeesta euroversion käyttämällä raastettua juustoa amerikkalaisen Velveeta-sulatejuuston sijaan.

Hiilihydraatit (makaroonit) saavat versiossani kaverikseen rasvaa (kaksi eri juustoa) ja aimo annoksen suolaa (tönkkösuolattu pecorino)...jos tällaista söisi jatkuvasti, alkaisi ulkonäkökin muistuttaa amerikkalaistyylistä jumbopäärynää...ja kolesteroliarvot lähtisivät varmaan nousukiitoon...Siispä: don't try this at home !

____________________________________________

MAKAROONOIPAISTOS vuodelta 1909

200 gr. makaroonia
vettä
suolaa
3 rkl voita
1-2 rkl. raastettua juustoa
3 munaa
1/2 ltr. kermansekaista maitoa
1/2 rkl. suolaa
2 rkl. sokeria
1/8 tl. hienonn. valkopippuria
2 rkl. survottuja korppuja

Makaroonit katkotaan palaisiksi, huuhdotaan, kiehautetaan suolatussa vedessä ja kaadetaan lävikköön valumaaan.

Makaroonit, raastettu juusto ja osa voista asetetaan kerroksittain vuodeltuun vuokaan. Munat, maito ja mausteen vispilöidään sekaisin ja seos kaadetaan makaroonien päälle.

Survotut korput ripotellaan pinnalle ja loput voista pannaan kokkareina päälle. Paistos asetetaan uuniin paistumaan vaalean ruskeaksi.

____________________________________________

MAKAROONIPAISTOS NYKYKIELELLÄ

300 g suolevedessä keitettyä makaroonia
2 dl pecorino romano juustoraastetta (voimakassuolaista lampaanmaitojuustoa)
1 dl cheddarjuustoa
5 dl maitoa
3 kananmunaa
mustapippuria
suolaa
muskottipähkinää
1 rkl voita
3 rkl korppujauhoja

Keitä makaroonit "al dente", melkein kypsiksi, raasta juustot.

Vatkaa maito, munat ja mausteet sekaisin. Lisää juustoraaste maitoseokseen. Voitele uunivuoka ja aseta makaroonit vuokaan, kaada juustokastike päälle ja nostele makarooneja niin että kastike leviää tasaisesti. Ripottele pinnalle korppujauhoja.

Paista 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta ruskistuu.

______________________________________________







2 kommenttia:

  1. Mummini teki usein makaroonipaistosta. Hän tarjosi sitä palapaistin kanssa ja kyllä oli hyvää. No, ainakin lapsen mielestä oli.

    Jostain syystä kadotin tämän ihanan blogisi, mutta kiva että nyt taas löysin. Laitoin linkiksi omaani, onko ok?

    Mukavia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
  2. Hei Omenaminttu, linkitä vaan! Lähden saman tien tutustumaan sun blogiisi...aurinkoista loppukesää !

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?