maanantai 15. elokuuta 2011

KEITETTYJÄ RAPUJA


Päätin pitää rapujuhlat 1900-luvun alun tyyliin, ISOÄIDIN RESEPTILLÄ-blogin 1-vuotisjuhlan kunniaksi. Muistoksi olisin halunnut myös yhteiskuvan rapujen kanssa...mutta saksiniekat tykkäsivät  poseeraamisesta vielä vähemmän kuin minä ja kokemus oli meille kaikille yhtä traumaattinen. Rimpuilevien rapujen ja kauhusta kankean kokin "kaverikuvasta" ei tullut oikein yhtään mitään. Eikä tämän jälkeen rapujen syönnistä meinannut myöskään tulla enää yhtään mitään.

En tiedä maistuivatko ravut omituisilta siksi, että 1900-luvun alun tyylillä keitetyt äyriäiset maustetaan vain suolalla ja tillillä, eikä ollenkaan sokerilla, vai oliko valokuvaustuokiolla osuutta asiaan...Niin tai näin, tämän syksyn rapujuhlat taitavat olla minun kohdaltani nyt käsitelty!


__________________________________________

KEITTETTYJÄ RAPUJA vuodelta 1909

vettä
4 rkl. suolaa
30 rapua
dilliä

Ravut huudotaan kylmässä vedessä. Suuressa kasarissa keitetään runsaasti vettä, ja kun vesi kiehuu ripeästi, pannaan ravut veteen, niinikään suola ja dilliä. Ravut keitetään noin 10-15 min. ja jätetään keittoveteen vähäksi aikaa, ladotaan vadille ja koristellaan dillillä.

___________________________________________

KEITETYT RAVUT nykykielellä

40 rapua
5 l vettä (niin paljon että ravut peittyvät)
1 1/2 dl karkeaa merisuolaa
4 palasokeria
runsaasti tuoretta kruunutilliä

lisäksi tarvitset ison kattilan, reikäkauhan (sekä grillipihdit  jos et rohkene kosketella rapuja paljain käsin) ja kruunutilliä koristeluun

Huuhdo ravut kylmällä vedellä ja tarkista samalla, että kaikki ravut ovat eläviä. Kiehauta vesi, mausta suolalla ja sokerilla, nosta rimpuilevat ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Peitä ravut tillillä ja nosta kattilan kansi paikoilleen. Keitä rapuja 8-10 minuuttia. (Keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa uudelleen porista).

Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessä mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi nostamalla kattila kylmällä vedellä täytettyyn lavuaariin. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilliä tilalle. Vaihda kylmennysvesi heti kun se lämpenee.

Poista tilli ja anna rapujen tekeytyä jääkaapissa keitinliemessään ainakin 6 tuntia ennen tarjoamista. Nosta ravut tarjoiluastiaan ja koristele kruunutillillä juuri ennen tarjoamista.

________________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?