torstai 25. elokuuta 2011

PUNAINEN VIINIMARJAHILLOHillon valmistaminenkin kuulostaa vanhassa ohjeessa jännittävältä; konjakkiin kastettavine kansipapereineen, salisyylihappoineen ja homeen kuorimisineen...mutta onnistuihan tuo nykytyylilläkin, ihan vain hillosokerin avulla ja kannelliseen lasipurkkiin säilöttynä.
________________________________________

PUNAINEN VIINIMARJAHILLO vuodelta 1909

2 kg. riivittyjä viinimarjoja
1 1/2-2 kg. sokeria
1/2 ltr. vettä

Hilloamiseen käytetään keittoastiana tinaamatonta kupari- tahi messinkikasaria, tahi myöskin emaljoitua tahi kivikasaria.

Vesi ja sokeri (mieluiten toppasokeria) keitetään kirkkaaksi lankamaiseksi sokeriliemeksi, josta vaahto kuoritaan tarkkaan pois. Lientä on senjälkeen jonkunverran jäähdytettävä, marjat pannaan sekaan ja hillo kuumennetaan hitaasti. Se saa kiehahtaa hiljaisella tulella useamman kerran, kasaria pudistellaan silloin, ja vaahto kuoritaan hopealusikalla tarkkaan  pois. Kun marjat näyttävät kirkkailta eikä vaahtoa enään muodostu pinnalle, pudistellaan hilloa vielä vähänaikaa, että marjat sen kautta täyttyvät ja näyttävät kokonaisilta, jonka jälkeen hillo kaadetan kuvaan kuumennettuun lasipurkkiin.

Kun hillo on jäähtynyt, peitetään sen pinta konjakissa kastetulla pergamenttipaperilla ja kuumassa vedessä kastettu ja pyyhitty pergamenttipaperi sidotaan purkin päälle. Hillo säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Tilkkaseen kiehuvaa vettä tahi hillon liemeen liuotettua salisyylihappoa (1 gr. 1 kg:aan marjoja) saattaa sekoittaa valmiiksi keitettyyn hilloon, jotta se paremmin säilyisi.

Jos hillo säilyttäessä homehtuu, kuoritaan home pinnalta pois ja hillo kiehautetaan, jos se alkaa käydä, lisätään vähän sokeria ja kiehautetaan samoin, jos se taas on sokeroitunut, lisätään vähän vettä ja hillo keitetään uudestaan.

___________________________________________

PUNAVIINIMARJAHILLO nykykielellä
= punaherukkahillo

1 kg punaherukoita
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria

Kaada vesi ja peratut marjat kattilaan. Kuumenna kunnes keitos alkaa höyrytä, kaada hillosokeri sekaan. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna hillon kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia, sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta pois.

Anna hillon jäähtyä hetki, ja annostele pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja säilytä jääkaapissa. Hillo on kokonaan hyytynyt ja valmista syötäväksi vuorokauden kuluttua.

_____________________________________________11 kommenttia:

 1. I am so happy I found this recipe! =)
  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Carolina, that makes 2 of us!
  I'm happy to get feedback and to find out that Grannie's blog has got a new reader !
  The pleasure is mine !!!
  :)

  VastaaPoista
 3. tuli hyvä mieli lukiessa näitä juttuja, ihan sattumalta tänne eksyin, kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Marjoja ei ilmeisesti survota, tuossa nykykielellä kirjoitetussa

  VastaaPoista
 5. Onko marjat kokonaisina?

  VastaaPoista
 6. Säilyykö tämä hillo kaapissa? Tein aiemmin ja säilyi jääkaapissa, mutta nyt tuli niin paljon että ne ei mahdu sinne.

  VastaaPoista
 7. Säilyykö tämä hillo kaapissa? Tein niin paljon ettei mahdu jääkaappiin.

  VastaaPoista
 8. Tämä hillo on tosi hyvää ja jääkaapissa aiemmin tekemäni hyvin säilyivätkin.

  VastaaPoista
 9. Ennen ei mitään heitetty pois! Leivästä leikattiin vain homehtunut kohta pois, ja hillosta kuorittiin pois ja kiehautettiin

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?