torstai 1. joulukuuta 2011

NAURISMUHENNOSErehdyttävästi maissikeiton näköinen naurismuhennos jakaa varmasti mielipiteitä. On ihmisiä, jotka pitävät porkkanasta ja palsternakaksta, mutta eivät voi sietää lantun ja nauriin hajua. Sanotaanko vaikka niin, että jos jouluherkkuihisi kuuluu lanttulaatikko, luultavasti pitäisit tästä naurismuhennoksestakin, ja kääntäen sama.

Ei maku mitenkään huono ole; voin, kerman ja persiljan sekoitus antaa mille tahansa herkullisen vivahteen, nauriillekin.
___________________________________________

NAURISMUHENNOS vuodelta 1909

1/2 kg. nauriita
1/2 ltr. vettä
suolaa
1 tl. sokeria
2 rkl. voita
1-2 rkl. vehnäjauhoja
2 rkl. hienonn. persiljaa

Nauriit kaavitaan puhtaiksi, huuhdotaan ja leikataan kuuutioiksi tahi suikaleiksi. Ne keitetään pehmeiksi hiukan suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Voi ja jauhot käristetään kasarissa, liemi (sekä hiukan kermaa tahi maitoa) ja nauriit lisätään. Muhennos saa kiehua 10 min., ja persilja sekoitetaan joukkoon.

______________________________________________

NAURISMUHENNOS nykykielellä

500 g nauriita
5 dl vettä
suolaa
sokeria
2 rkl voita
2 rkl  vehnäjauhoja
2 rkl ruokakermaa
2 rkl persiljasilppua

Kuori nauriit, vuole kuorijalla ohuiksi lastuiksi ja keitä pehmeäksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Sulata voi pannulla, sekoita jauhot voisulaan, vispaa nauriiden keitinliemi ja loraus ruokakermaa sekaan. Kaada nauriit kastikkeeseen ja keitä muhennosta 10 minuuttia, sekoita sitten joukkoon persiljasilppu.
_____________________________________________

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Tämä viestini ei liityy millään lailla juuri tuohon reseptiin vaan löysin blogisi kun etsin saippuanteko-ohjeita googlesta. Voi miten mainio idea käyttää ruuanteko-ohjeena vanhaa keittokirjaa! Mulla on hyllyssä kaksi Anna Olsonin keittokirjaa 1890-luvulta, jotka perin äitini kummitädin, Josefinan, jäämistöistä vuosikymmeniä sitten.Olen niitä joskus selaillut, mutta en ole ohjeita käyttänyt. Sain idean valmistaa sieltä jotakin jouluksi lähimille perheenjäsenilleni + resepti mukaan! Kiitos sinulle, sait minusta vakiolukijan.
  Mukavaa joulunodotusta,

  t. Marjuska

  VastaaPoista
 2. Marjuska, HEI, kiitos kauniista sanoista !
  Josefiinan kirjat ovat varmasti yhtä hienoja aarteita kuin Anna Hildan puhki kulunut keittokirjakin. Niissä on sellaista tunnetta ja lämpöä mitä ei kaupasta ostetussa uutuuskirjassa voi ollakaan...Nämä omatekemät lahjat ovat mielestäni niitä kaikkein suloisimpia, ja samalla tosi henkilökohtaisia.
  Lämmintä joulunalusta ja ihanaa perinteistä joulua sinulle Marjukka !

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?