tiistai 20. joulukuuta 2011

RIISIRYYNI-UUNIPUURO


Olikohan tämä Anna Hildan joulupuuro? Ainakin isoäiti on antanut riisiryyni-uunipuuron ohjeelle  täyden kympin. Puuro on aika hauska jouluperinne, ja ansaitsee varmasti kymppinsä. Entisajan joulupuuroon kätkettiin amuletteja, puuropata oli herkullinen "kristallipallo". Puurosymboliikka meni tähän tyyliin: makea manteli = menet naimisiin ensi vuonna, karvasmanteli = jäät naimattomaksi, ruskea papu = joudut naimisiin lesikimiehen kanssa, jolla on viisi lasta, varvuista tehty pieni sormus = sinut kihlataan sormuksella ja 10 pennin raha = sinusta tulee rikas.

Minä varmaan jatkossakin heitän vain ainekset vuokaan ja annan puuron tekeytyä uunissa itsekseen, maito kun hellalla ryöpsähtää niin helposti yli, sen vahtimiseen pitäisi oikein keskittyä, ja silti se tahtoo palaa kattilan pohjaan kiinni. Isoäidin aikaan joulupuuroa hämmennettiin herkeämättä, vaihdettiin välillä hämmentäjääkin, ja sanottiin, että "mitä ahkerammin puuroa hämmentää, sitä hienompaa siitä tulee".

________________________________________________

RIISIRYYNI-UUNIPUURO vuodelta 1909

1/2 ltr. vettä
3 dl riisiryyniä
2 rkl voita
1 1/2 ltr. maitoa
1-2 rkl. suolaa

Kuumassa vedessä huuhdotut riisiryynit pannaan voin kera kuumaan veteen kiehumaan vienolla tulella, ja kiehuva maito lisätään siihen vähitellen. Puuro saa kiehehtaa joka kerta, kun maitoa on lisätty, ja hämmennetään hiukan. Kiehauttamiseien välillä saa se hautua kannen alla hellan syrjäkkä. Kun ryynit ovat pehmeät, maustetaan puuro suolalla.

Kylmään riisiryynipuuroon sekoitetaan pari vatkattua munaa. Puuro kaadetaan voideltuun vuokaan, pinnalle sirotellaan hienonnettua kaneelia ja sokeria, ja ruoka pannaan uuniin paistumaan.

________________________________________________

RIISIRYYNI-UUNIPUURO nykykielellä

3 dl vettä
1 1/2 dl puuroriisiä
1 rkl voita
7 dl maitoa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2 rkl voita
kanelia
sokeria


Kiehauta vesi, lisää sekaan riisit ja 1 rkl voita keitä noin 5 minuuttia. Lisää maito ja hauduta puuro kypsäksi miedolla lämmöllä, noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla.

Vatkaa munat ja sekoita jäähtyneeseen riisipuuroon. Voitele uunivuoka ja kaada puuro vuokaan, ripottele kanelia ja sokeria pinnalle ja paista 170 asteisessa uunisa  20-30 minuuttia.

_________________________________________________

2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?