torstai 5. heinäkuuta 2012

MUNAKOHOKAS (soufflé)


Vanhan kirjan ensimmäinen soufflé-kokeiluni meni ihan mönkään. Muutaman kuukauden pohdiskelut ja uusintaharjoitukset tekivät minusta yhtäkkiä "kohokaskunningattaren". Nyt halusin testata vielä yhden ohjeen; molemmat ääripäät kokeneena munakohokkaasta olisi voinut tulla ihan mitä vaan.

Vaikkei resepti järin jännittävältä kuulostakaan, sai se minun sydämeni tykyttämään reippaaseen rytmiin. Niin lapsenomaiselta kuin se kuulostaakin; kyykin uunin luukulla koko paistamisen ajan, ja hikersin ääneen, kun kohokas aloitti nousunsa. Sitten kun hattu alkaa kohota, tapahtuu kaikki aika nopeasti. Niin, tai sitten ei ollenkaan, niinkuin ensimmäinen kerta karvaasti osoitti. Olen kuitenkin kohokkaan koodin ratksissut, enkä enää koskaan sorru vatkaamaan valkuaisia liikaa.

Soufflé on aikuisten jäätelöä; arkiset ainekset uudessa olomuodossa. Eikä mikään ihme, että tälle ikivanhalle ja ilmavalle gourmet elämykselle menettää sydämensä, ja kielensä, aina uudestaan ja uudestaan...
__________________________________________

MUNAKOHOKAS (soufflé) vuodelta 1909

4 1/2 dl. maitoa
3 dl. kermaa
1 dl. sokeria
vaniljaa
2 rkl. vahnäjauhoja
8 munanvalkuaista

maito, kerma, sokeri ja vaniljaa kiehautetaan, vehnäjauhot vispilöidään sekaan, seos saa kiehua sakeaksi ja kaadetaan jäähtymään. Kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan kiisseliin. Se kaadetaan voideltuun vuokaa, ja sokeria ripotellaan pinnalle. Kohokas paistetaan vedessä miedossa uuninlämmössä. Tarjotaan heti hillon tahi mehukastikkeen kera.

___________________________________________

MUNAKOHOKAS (soufflé) nykykielellä

2 dl maitoa
1 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1/2 vaniljatanko
1 rkl vehnäjauhoja
4 munanvalkuaista

nokare voita ja hienoa sokeria vuokien voiteluun

Kiehauta maito, kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Vispilöi vehnäjauhot sekaan, poista vaniljatanko ja siirrä seos sivuun jäähtymään.

Voitele kohokasvuoat voilla, ripottele sokeria vuokaan ja kääntele vuokaa niin että reunat ja pohja vuorautuvat sokerilla, taputtele ylimääräinen sokeri pois.

Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi, varo ylivatkaamista; vaahton pitää olla kovaa, muttei rakeista. Sekoita 1 rkl maitokiisseliä valkuaisvaahtoon, ja lisää loppu kiisselikin varovasti käännellen.

Kaada kohokasmassa vuokiin ja paista 180 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana. Tarjoa kohokkaat heti uunista nostamisen jälkeen hillon tai mehukeiton kanssa.

_________________________________________________

4 kommenttia:

  1. Minäkin kokeilin kohokasta ensi kertaa tällä viikolla. Onnistui, mutta epäilen seuraavan kerran menevän pannukakuksi :) Hienolta näyttää tuo sinun kohokkaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Campasimpukka, älä huoli,
      sen jälkeen kun olet ekan kerran onnistunut, olet jo oikealla tiellä, etkä enään ikinä tee pannukakkuja!
      Jatketaan harjoituksia....
      :)

      Poista
  2. Kun olet voidellut ja sokeroinut (tai jauhottanut suolaisiin kohokkaisiin) vuoan, vedä peukalolla ja etusormella nipistäen kierros ympäri vuokaa, jotta saat 5 mm aivan puhdasta reunaa näkyviin. Tällä tavalla ei kohokas tarraa kiinni vuokaan ja lähde kaatumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaristokraatti, moikka, totta puhut, juuri näin !
      Omenakohokasohjeessa sen kirjasin ylöskin reseptiin, jotenkin oli vain tästä jäänyt pois, täytynee lisätä...KIITOS !

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?