sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

VADELMAPYÖRYKÄT


Viehättävästi vanhantyyliset vadelmapyörykät hurmaavat konstailemattomuudellaan. Ennenvanhaan hillo oli automaattisesti itsepoimituista luomumarjoista keitettyä, tämän päivän leipurilla on marketeissa hyllykaupalla valinnanvaraa. Vadelmapyöryköiden hillosydän on  reseptin tärkein osa, ja pyörykät maistuvat juuri/vain niin hyviltä kuin värikäs hillokin. Makeaan sydämeen kannattaa siis satsata.

________________________________________

VADELMAPYÖRYKÄT vuodelta 1909

1 muna
100 gr. sokeria
100 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
1 dl. hapanta kermaa
1 tl. leivinpulveria
300 gr. vehnäjauhoja

Muna ja sokeri vatkataan; pesty, hierottu voi, kerma, leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä. Jokaisen pyörykän keskelle tehdään syvennys, joka täytetään vadelmahillolla. Leivokset paistetaan tavallisessa uuninlämmössä vaalean ruskeiksi.

____________________________________________

VADELMAPYÖRYKÄT nykykielellä

1 kananmuna
100 g sokeria
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl creme fraicea
 tl leivinjauhtetta
300 g vehnäjauhoja

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi, ja lisää loputkin ainekset, koko ajan vatkaten. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja nosta taikinasta pyöryköitä kahden teelusikan avulla. Tee pyöryköiden keskelle syvennykset ja täytä ne vadelmahillolla. Paista levonnaisia 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

____________________________________________

6 kommenttia:

  1. Voi,kiitos nostalgisesta aamukahvituokiostasi,Minna!
    Hyviä ovat leivonnaiset ja mistä lienet keksinyt noin ihastuttavat astiat?
    Kokeilin reseptiä ja onnistuin minäkin!! Kyllikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllikki, nämä kupit on Anna Hildan peruja, niistä kahvikin maistuu ihan erilaiselle kuin muista kupeista...ja ne kilahtavat ihan eri äänellä kuin nykyajan kahvikupit! Oletpa tarkkasilmäinen !

      Poista
  2. Kuulostavat hurmaavilta, taidan kokeilla – viikunahillolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinea, loistoidea, viikunahillo antaa pyöryköille varmasti hienostuneen vivahteen !

      Poista
  3. Hei kotikokki! Olipa hauskanoloista tekstiä,kun käänsin armeniankielelle......kätevä tuo kääntäjä!
    En ihan kaikkea kyllä ymmärtänyt.... IT

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?