maanantai 15. lokakuuta 2012

JUUSTOLEIVÄT


Juustoleivät ovat sukua ranskais-bistrojen Croque Monsieur-leiville. Resepti on ollut pariisilaiskahviloiden listoilla jo 1900- luvun alusta, siellä kahden leivän väliin laitetaan voita, sinappia, juustoa ja kinkkua. Leivän päälle valutetaan juustoraasteella terästettyä Bechamel-kastiketta ja koko komeus lykätään hetkeksi uuniin.

Croque Monsier-leivän suomalainen pikkuserkku on oikeastaan vain kerrosleivän kansi, ilman alaosaa tai täytteitä. Kotimainen ohje opettaa samalla suomalaisen oikopolun; voihin sekoitettu sinappi, juustoraaste ja kananmuna korvaavat Bechamel-kastikkeen. Ja maukas suolapala valmistuu melkein olemattomista aineksista, sim sala hokkus bim, noin vain, silmänräpäyksessä.
_____________________________

JUUSTOLEIVÄT vuodelta 1909

10 ransakanleipäviipaletta
2 rkl. voita
3 rkl. raastettua juustoa
1 tl. sinappia
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen

Voi hierotaan pehmeäksi, juusto, sinappi, valkopippuri ja munankeltuainen vaivataan jooukkoon. Seos levitetään leipäviipaleille, jotka asetetaan pellille ja paahdetaan kuumassa uunissa ruskeiksi.

_____________________________

JUUSTOLEIVÄT nykykielellä

2 leipäviipaletta
2 rkl huoneenlämpöistä voita
3 rkl punaleimaemmental raastetta
1-2 tl Dijon sinappia
ripaus jauhtettua valkopippuria
1 kananmunankeltuainen

Sekoita voista, juustoraasteesta, sinapista, pippurista ja keltuaisesta tasainen tahna. Levitä seos leipien päälle, paista juustoleipiä 200 asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä.

_____________________________


5 kommenttia:

 1. Herkullinen leipä,mutta kaunis on myös lautanen. Pidän Irjasta,vuonna 1939 Arabian valmistamasta sarjasta! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi,
   kiitos! lautanen on blogikummin lahjoituksia, Irja-sarjaa oli aikoinaan Anna Hildankin juhlapöydän kattauksena, pelkästään jo siksi minunkin mielestäni sarja on TOSI kaunis...
   :)

   Poista
 2. Jäin ihmettelemään miksi nykyversiossa on vain 2 leipäviipaletta kun toisessa on 10? Muita aineita kuitenkin saman verran...

  VastaaPoista
 3. Tänään meinaan testata :) jäin vain miettimään miksi toisessa 10 ja toisessa 2 palaa leipää kun muuita aineita saman verran?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Virve,
   se johtuu vain ja ainoastaan siitä että elän nykymaailmassa yltäkylläisyydessä lamankin keskellä, ja mielestäni määrät riittävät juuri ja juuri kahteen leipäviipaleeseen, sinapin määrän jopa suurensin...isoäidinaikaan on varmaan venytetty penniä (ja leivänpäällysteitä) oikein urakalla... ⚑

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?