keskiviikko 10. lokakuuta 2012

MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT


Ennenvanhaan ei uunia lämmitetty napinpainalluksella, siksi varmaankin täytetyt tomaatit kypsennettiin hellalla. Mainio idea vieläkin, varsinkin uunittomiin kesäkeittiöihin, vaikkapa mökille.  Hellakypsennyksen etuna nesteet pysyvät paikoillaan ja tomaatista tulee pehmeän mehukas. Uunikypsennyksessä napakan kuoren alle jää, ei niin vetinen, mutta pehmeä sisus.

Idea on molemmissa sama; tomaatti saa lämmetessään häivähdyksen makeutta. Täytettä voi muunnella oman maun mukaan, mutta alkuperäisen ohjeen persilja tuo sopivasti raikkautta ja kerma täyteläisyyttä, niitä en lähtisi poistamaan.

___________________________

MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT vuodelta 1909

6 suurta tomaattia
1 rkl voita
1/4 sipulia
1 dl. hienonn. paistett. lihaa, herkku- tahi korvasieniä
1 rkl. survottuja korppuja
3 rkl. kermaa
1/2 rkl. hienonn. persiljaa
voita paistamiseen

Tomaatit huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Jokaisesta tomaatista leikataan levy kanneksi, ja sisusta koverretaan pois. Hienonnettu sipuli ruskeutetaan voissa, liha ja sienet lisätään ja ruskeutetaan samoin, survotut korput, kerma ja persilja sekoitetaan joukkoon. Tomaatit täytetään tällä murekkeella, ja kannet painetaan päälle. Ne paistetaan voissa, ja tomaattien sisusta lisätään siihen. Pannussa olevalla liemellä valellaan tomaatit senjälkeen usein.

__________________________________________

MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT nykykielellä

3 suurta tomaattia
1 rkl voita
1 sipuli
1 dl silputtuja herkkusieniä
1 rkl korppujauhoja
ripaus merisuolaa
3 rkl kermaa
1 rkl persiljasilppua
voita paistamiseen

Huuhdo tomaatit ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Leikkaa hattu irti, koverra sisus ontoksi.

Kuori ja silppua sipuli, sulata voi pannulla, kuullota sipuli ja herkkusienet, ripottele sekaan korppujauhot ja suola.  Lisää kerma ja persilja. Täytä tomaatit sieniseoksella ja nosta kannet paikoilleen. Sulata voita kattilassa, lisää tomaattien koverrettu sisus ja täytetyt tomaatit voisulaan ja hauduta kannen alla pehmeiksi.

_________________________________________

2 kommenttia:

  1. Tuollaisia on ihan pakko tehdä tänään, vesi jo herahti kielelle mutta hajusuola pelasti pyörtymiseltä. Ihana ohje, ihana kuva!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hauskasta kommentistasi TAAS Tuula ! :D))))

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?