maanantai 5. marraskuuta 2012

NUGAA-KARAMELLIT


Tätä vanhan ajan kaloripommia tehdessä tajuaa miten paljon namit kätkevätkään sisäänsä puhdasta sokeria. Mantelirouhetta sisältävien nugaa-karamellien rouskuttelu on ollut sentään himpun verran terveellisempää kuin pelkän toppasokerin nuoleskelu...niin tai nykyaikaiset irtokarkit...

Esansseilla höystettyjen irtokarkkien joukosta tämä vanhan ajan yksinkertainen nugaa erottautuu   varsinaisena gourmét-herkkuna.
__________________________

NUGAA-KARAMELLIT vuodelta 1909

1/2 kg. sokeria
150 gr. mantelia

Sokeri sulatetaan paistinpannussa ja hämmennetään koko ajan. Karkeaksi leikattu, kuumennettu manteli sekoitetaan sitte joukkoon, Seos kaadetaan heti ruokaöljyllä tahi pestyllä voilla sivellylle vadille. Kun karamelli alkaa sitkistyä, leikataan se neliskulmaisiksi palasiksi.

__________________________

NUGAA-KARAMELLIT nykykielellä

1/2 kg hienoa sokeria
150 g mantelirouhetta

Sulata sokeri paistinpannussa, samalla hämmentäen. Sekoita manteliruouhe sulaan sokeriin ja kaada massa leivinpaperin päälle. Tasoita reunat veitsen avulla suoriksi, tee levystä neliö. Anna nugaalevyn  jähmettyä hetki, mutta leikkaa vielä lämmin levy terävällä veitsellä tai keittiösaksilla sopiviksi suupaloiksi.

__________________________

8 kommenttia:

 1. voisikohan tuota tehdä ruskeaa ruokosokeria käyttäen. olisi varmasti joulunaikaan mukava herkku :)

  itselläkin on jonkun isoisoäidin aikainen keittokirja tallessa, siitä ei vaan tee mieli tehdä reseptejä kun ohjeissa on mm. lehmänaivokeittoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua; lehmänaivokeitto!!! On tässä Anna Hildankin kirjassa keikenlaisia inhokkeja, mutta niistä saa vähän jännitystäkin ilmaan, ihan hauskoja kaikki...

   Varmasti nugaan voi tehdä ruokosokeristakin, siinä on syvempi ja vähän paahteinen aromi, ruokosokeri tai palmusokeri vievät varmasti tämän reseptin jo taas askelta pidemmälle gourmét- maailmaan...

   Poista
 2. Hei, sain blogiini tunnustuksen joka toivottiin välitettäväksi edelleen eteenpäin. Ensin ajattelin olla välittämättä tunnustusta eteenpäin lainkaan mutta tämä blogi on minut sen verran koukuttanut että halusin antaa tunnustuksen tänne. :)

  Tunnustuksen ohjeistuksessa neuvotaan liittämäänn tunnustukseen kuuluva "post-it" -lappu blogiin, mutta kun tämän blogin henkeen eivät keltaiset muistilaput oikein ehkä istu, toimikoon tämä kommenttini kiitoksena ja tunnustuksena keltaisen lappusen sijaan! :)

  T: viv,
  saippuakukka.blogspot.fi &
  kotiruokalista.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VOI VIV !
   KIITOS !!!
   Olipa mukava yllätys kun palasin takaisin arkeen lomalta...
   hauska pisistys sateiseen syysaamuun ♡

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?