sunnuntai 25. marraskuuta 2012

PINAATTIVANUKAS


Pinaatti ja riisi pukeutuvat tässä reseptissä juhla-asuihin ja muuttuvat uunissa salonkikelpoiseksi lisukkeeksi. Nam, hyvää, mutta jotain puuttuu...aivan kuin näkisin lautasella kyltin "painonvartijat suosittelee". Siispä;  seuraavalla kerralla lisään reseptiin voisulaa tai keitän riisin maidon sijasta kermassa. (Juuri näin...tähän on tultu...kaksi vuotta sitten yritin vaihtaa vanhan ohjeen täyskermat kevytverisioiksi ja nyt...nyt lisään ohjeisiin kermaa ja voita...)

Annosvuoissa vanukas näyttää erityisen juhlalliselta, tästä ohjeesta riittä kuuteen kohokas vuokaan.
___________________

PINAATTIVANUKAS vuodelta 1909

400 gr. tuoreita pinaatin lehtiä
vettä
suolaa (tahi 2 rkl. kuivatt. hienonn. pinaattia)
1 dl. riisiryyniä
3 dl. vettä
5 dl. maitoa
1 rkl. sulatettua voita
1/2 dl. survottuja korppuja
2 munaa
1 rkl. sokeria
1 rkl. suolaa

Pinaatinlehdet perataan, huuhdotaan, kiehautetaan suolatussa vedessä, kaadetaan lävikköön valumaan ja hienonnetaan. (Kuivattu pinaatti keitetään maitotilkkasessa ennen käyttämistä.) Riisiryynit keitetään vedessä ja maidossa pehmeiksi sekä jäähdytetään. Hienonnettu pinaatti, voi, survotut korput, vatkatut munankeltuaiset sekä mausteet sekoitetaan jäähtyneeseen puuroon; viimeksi lisätään siihen kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvaluaiset. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pannaan uuniin vedessä paistumaan.
_____________________

PINAATTIVANUKAS nykykielellä

400 g pinaatinlehtiä
vettä
merisuolaa
3 dl vettä
5 dl maitoa
1 dl puuroriisiä
1 rkl voisulaa
1/2 dl korppujauhoja
2 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 rkl sokeria
1 rkl merisuolaa
1 rkl voita uunivuoan voiteluun
lisäksi tarvitset vesihauteeseen kaksi uuninkestävää vuokaa

Kiehauta pinaatinlehdet suolavedessä ja valuta lävikössä, puristele käsissä viimeisetkin pisarat pois. Silppua pinaatti hienoksi. Kuumenna maito ja vesi kattilassa, lisää riisi ja keitä pehmeäisi. Yhdistä jäähtynyt puuro, pinaatti, voisula, korppujauhot, munankeltuaiset, sokeri ja suola.

Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi ja kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto pinaattiriisin sekaan. Voitele uunivuoka ja kaada vanukas vuokaan. Nosta vuoka suuremman uunivuoan sisään ja tee vesihaude; kaada kuumaa vettä puoleenväliin asti. Paista vanukasta 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
_________________________
3 kommenttia:

  1. Eksyin sivuillesi nyt ensimmäistä kertaa.. Aivan ihania ohjeita! Näitä täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?