sunnuntai 20. tammikuuta 2013

YKSINKERTAINEN MUNAKASTIKE



Yksinkertainen munakastike on kutkuttanut isoäidin makunystyröitä ja on saanut Anna Hildan arvoasteikossa täyden kympin. Ohjeessa ei vihjata minkä ruoan kanssa tätä voisi tarjota, mutta mieleen tulee samantien kalat ja merenelävät. Keitetyt munat ja kalaliemi-valkokastikepohja tekevät tästä soosista vähän niin kuin kypsennettyä majoneesia...eivätkä kyllä onnistu sytyttämään innostustani ollenkaan isoäidiaikaisessa mittakaavassa...


YKSINKERTAINEN MUNAKASTIKE vuodelta 1909

2 rkl. voita
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. kalalientä
1 rkl. hienonn. ruohosipulia
2 kov. keitettyä munaa

Voi ja kauhot käristetään, kiehuva kalaliemi lisätään siihen vähitellen, ja ruohosipuli sekoitetaan joukkoon. Kastike saa kiehua 10 min. ja kaadetaan kovaksi keitettyjen hakattujen munien päälle kastikemaljaan.
_______________________

YKSINKERTAINEN MUNAKASTIKE nykykielellä

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kalalientä
1 rkl ruohosipulisilppua
2 kovaksi keitettyä kananmunaa (huoneenlämpöisen munan keittoaika 6 min.)

Sulata voi pannulla, ripottele jauhot ja hämmennä tasaiseksi. Vatkaa kalaliemi vähitellen, pienissä erissä, voi-jauhoseokseen ja anna porista miedolla lämmöllä kananmunien keittämisen ajan. Kuori ja silppua munat hienoksi ja aseta kastikekulhon pohjalle. Kaada kastike päälle ja ripottele ruohosipulisilppu koristeeksi.
______________________

4 kommenttia:

  1. Tämä on yksi suosikkiblogeistani, seuraan joka viikko mitä hauskaa vanhasta kirjasta onkaan löytynyt ja olen itsekin kokeillut joitakin reseptejä kotona.

    Tässä kastikereseptissä olet tehnyt yhden muutoksen, joka vaikuttanee makuun olennaisesti. Vanhassa reseptissä hienonnettua ruohosipulia keitetään kastikkeen mukana, ei laiteta silputtuna koristeeksi. Ruohosipulin maku muuttuu kun se hienonnetaan ihan pieneksi "mössöksi" ja keitetään liemessä.

    Appiukkoni tekee vähän vastaavanlaista kastiketta nokkosesta ja ruohosipulista ja se on suurta herkkua uunissa paistetun lihan kanssa sekä erilaisten kalaruokien kera. Oma suosikkini on uunissa paistettu kana tai kalkkuna ja mustaherukat yhdistettynä kastikkeeseen.

    Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, KIITOS viestistä, olet varmaankin oikeassa ruohosipulin suhteen, vaikka tuo ei tullut mieleeni ollenkaan kokeiluvaiheessa. Tämä menee nyt uusiotestaukseen herukoiden ja kanan kanssa ! :)

      Poista
  2. Hei,

    piti tulla tänne kommenttien puolelle kiittämään aivan ihanasta blogista, jonne eksyin simareseptiä etsiskellessäni...
    (Yhdysvaltalaiset vieraat tulevat varmasti yllättymään!) ;)

    Meidän isoäiti tarjoilee tuota herkullista munakastiketta pyyntituoreen kalan (kuha, ahven) ja tuoreiden perunoiden kanssa. Meillä ruohosipuli tosin lisätään vasta valmiiseen kastikkeeseen... Muistaakseni!

    Kiitos vielä tästä päivän piristyksestä!

    VastaaPoista
  3. Mummini laittoi keitettyä haukea munakastikkeen kanssa. Se oli parasta ruokaa mitä tiesin 50-luvulla, kun olin alle 10-vuotias. Ruohosipulia en muista mutta hauen keitinliemessä oli sitruunaa.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?