maanantai 25. maaliskuuta 2013

PÄÄSIÄISJUUSTO


Pääsiäisjuustoa kutsutaan nykyisin munajuustoksi tai piimäjuustoksi, tuorejuusto kun valmistetaan  maidosta, munista ja kirnupiimästä, (=voin kirnuamisesta jäljelle jääneestä herasta). Vanhan ohjeen  maito on "kuorimatonta", siis sellaista missä kaikki rasvahiukkaset ovat tallella, nykykielellä sanottuna "täysmaitoa".

Meidän lähi-Prismaan on avattu Eat&Joy Maatilatori, ja sieltä saa jopa pastöroimatonta raakamaitoa. Monet juustomestarit vannovat juuri pastöroimattoman maidon nimeen, ja väittävät pastöroinnin tappavan bakteerien lisäksi maidon täyteläisen maun. Siksi päätin kokeilla pääsiäisjuuston valmistamista tuoremaidosta...mutta mutta...raakamaidon kysyntä oli yllättänyt torimyyjät ja hyllystä löytyi vain vuohen raakamaitoa. Meidän pääsiäispöydässä syödäänkin siis tänä vuonna vuohenjuustoa.

Eikä siinä vielä kaikki; olisin ostanut oikean juustomuotin, mutta kyseessä olikin tilaustuote. Vuohenmaito ei kuitenkaan (enkä minäkään) voinut jäädä odottelemaan, ja tein juuston ronskisti pashamuottiin. Vähän hassun näköinen, ortodoksisymbolein kirjailtu, juustokeko siitä tuli...mutta maistuva sellainen. Pähkinäleivän kanssa melkein jälkiruokamainen. Maku toi mieleen italialaisen ricotta-juuston. Juuri sopiva, paaston jälkeinen herkuttelujuusto.
_______________

PÄÄSIÄISJUUSTO vuodelta 1909

5 ltr. kuorimatonta maitoa
13 dl. viili- tahi kirnupiimää
2 munaa
suolaa
1 tl. sokeria

Kun maito alkaa kiehua, sekotetaan joukkoon vatkatut munat ja niihin sekoitettu piimä. Kasari jätetään lämpimään paikaan seisomaan, kunnes juustoaine erottautuu herasta. Juustokehään asetetaan harva siivilävaate, siihen kerätään juusto-aine, maustetaan suolalla ja sokerilla, liinan kulmat käännetään juuston yli ja kevyt paino pannaan päälle. Muutaman tunnin kuluttua kaadetaan juusto kehästä pois. Hienompaa juustoa valmistettaessa käytetään 10 munaa.

_______________

PÄÄSIÄISJUUSTO nykykielellä

1 l  (vuohen) raakamaitoa (3,5%)
3 dl kirnupiimää
2 kananmuna
1/2 tl merisuolaa
1/4 tl sokeria
tarvitset lisäksi harsokangasta (vanhanajan vaippakangasta) ja juustomuotin (tai pashamuotin tai suuren siivilän)

Kuumenna maito kiehumispisteeseen, vatkaa munat ja piimä sekaisin ja yhdistä maitoon. Pidä kattilaa hellalla, miedolla lämmöllä, kunnes hera erottuu. Kerää hyytelömäinen juustomassa reikäkauhalla kulhoon, sekoita juustoon suola ja sokeri. Vuoraa muotti harsokankaalla ja lusikoi juustomassa muottiin, käännä kankaan reunat juuston yli ja aseta päälle paino. Anna nesteen valua pois muutaman tunnin ajan, (tai yön yli), kumoa juusto sitten tarjoilualustalle.

________________

4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää pashamuotillakin tehty juusto:)

    Kokeilin jouluna tehdä piimäjuustoa (hieman erityyppistä, mutta tällaista tuorejuustoa). Ja siitä tuli sen verran hyvää, että täytyy kokeilla muillakin resepteillä. Tämä vaikuttaa oikein hyvältä. Juusto toimi myös erinomaisesti paistetuna, kasvisruokavaihtoehtona Tapanin päivän aterialla paistin sijaan. Rakenne oli siis kiinteämpi kuin miltä tämän pääsiäisjuuston rakenne vaikutta, vai olenko ihan väärässä? Vai saisiko tästäkin kiinteämpää valuttamalla kauemmin? (Paistettu juusto jonkin kirpakan hillon kanssa kun on vaan niin hyvää...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule Kati,
      mun mieskin sanoi heti juustoa maistellessaan, että voiskohan tätä paistaa uunissa...jos muuten ei välitä mistään muoteista, voisi kietoa harsokankaasta myytin, ja ripustaa sen ämpärin päälle valumaan, sillä tavalla saisi pyöreän juustopallon ja olisi varmasti vähän kiinteämpikin...

      HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ !

      Poista
  2. Mulle tätä juuston tekoa opetti 1914 syntynyt naapurinrouva, joka sanoi, että ryynisyys tulee, jos massa kiehuu, eli se ei saa kiehua, vaan vain olla lähellä kiehumispistettä. Hän laittoi juuston aina roikkumaan tiskikaapin ritilästä sideharsoon ja lopputulos oli kiinteä kaunis pallo. Minusta maku ei uunia kaipaa. Olenhan sanonut, että sulla on ihanat kuvat! Kuka voi kauniimmin asetella/kuvata esim. pelkän korpun.

    VastaaPoista
  3. Kiitos naapurin ruovan vinkistä! Ja kauniista kannustuksestasi, Anonyymi ja ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ!!!!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?