maanantai 10. kesäkuuta 2013

KASVISLIEMI


On sanomattakin selvää, etteivät liemikuutiot ja fondit voi koskaan yltää kesävihanneksista itsekeitetyn  kasvisliemen tasolle. Tämä taikaliemi loihtii keitosta tai risotosta mieleenpainuvia makuelämyksiä ja ylentää keittäjänsä arovon arvaamattomaan. Jos et usko niin kokeile !
___________________________

KASVISLIEMI vudelta 1909

Kasvisliemi keitetään kaikenlaisista vihanneksista ja juureksista. Tähän käytetään tavallisesti:
kukkakaalia,
ruusukaalia,
silpoherneenpalkoja,
persiljaa,
valkokaalia,
porkkanaa,
palsternakkaa,
selleriä,
sipulia,
purjosipulia,
lanttua.

Yllä mainitut kasvikset puhdistetaan, huuhdotaan, paloitellaan ja pannaan kylmässä, hiukan suolatussa vedessä kiehumaan. Lanttu ja porkkana antavat helposti liemelle liian imelän, selleri taas kirpeän maun; sentähden on näitä käytettävä säästävästi. Kokemus osoittaa, missä suhteessa kasviksia on käytettävä. Kasviksist saattaa jättää muutamia poiskin, ellei niitä ole saatavissa. Liemi saa hiljalleen kiehua 2-3 tuntia umpinaisessa kattilassa ja sitte se siivilöidään. Osan vihanneksista saattaa ottaa liemestä pois, ennenkuin kiehuvat rikki ja tarjota kokonaisina kirkkaassa liemessä. Paitsi näitä voi käyttää kokkareita, munuaispiirasia y.m.

kasvisliemestä voi myöskin valmistaaa suurustettuja keittoja.

_______________________

KASVISLIEMI nykykielellä

kaaleja
herneenpalkoja
porkkanaa
palsternakkaa
sipulia
selleriä (vähemmän kuin muita juureksia)
purjosipulia
persiljaa
rypsiöljyä

Leikkaa kaali lohkoiksi. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Huuhdo purjo ja leikkaa pätkiksi. Lado kaikki ainekset kattilaan ja lorauta sekaan öljyä, kuullota kasviksia hetki ja lisää vettä niin paljon että vihannekset peittyvät. Keitä lientä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Siivilöi liemi ja käytä keittoihin tai sienirisottoon.

_____________________



6 kommenttia:

  1. Tuota kun keittäisi, voisi pakastaa sopivissa erissä. Samantienhän sitä voi keittää isommankin kattilallisen, samalla vaivalla. Ja juuri sopiva vuodenaikakin. Kiitos ohjeesta1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HooPee, just näin, ja pienempiin tarpeisiin voisi pakastaa vaikka jääpalapusseihin. :)

      Poista
  2. Voisiko noita kasvisten "jämiä" käyttää mihinkään? Tuntuu harmilliselta heittää niitä roskiin... Ennenvanhaan ne on varmaan syötetty kotieläimille, mutta kun nykyään ei varsinkaan kaupunkieläjältä löydy sopivaa eläinlajia:) Soseuttaa ja käyttää sämpylätaikinaan?? Mitä mieltä olet?

    T. utelias säästäjä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei utelias säästäjä,
      liemet kun maustetaan vasta valmiina, niin eläimille voi kyllä suolattomia vihanneksia antaa...mutta melko mauttomia ovat, yli kypsiä ja kun se kaikki aromirikkaus on siirtynyt liemeen, ei paljoa jämissä ole kehumista...mutta miksei, kyllähän niistä saisi ainakin taikinanjatketta, siis massaa (ei niinkään makua) ajatellen...

      Poista
  3. Hei, anna hildan tyttärentytär! Postasin blogiini laskiaisen kunniaksi hernekeitosta ja linkitin esimerkkinä mukaan kasvisliemipostauksesi. Toivottavasti pidät tätä kunnianosoituksena.

    http://lempiruokienpaiva.blogspot.fi/2015/02/liu-lau-laskiaista-vanhan-muorin.html

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?