torstai 25. heinäkuuta 2013

TÄYTETTY KAALINKUPU

Tässä tulee uusi idea kaikille kaalilaatikon ja -kääryleiden ystäville. Kaali keitetään, lehdet irrotetaan ja kasataan takasin jauhelihatäytteen päälle...täytetyn kaalinkuvun kun tuo pöytään, väki luulee että emäntä on seonnut, tarjoaa keitettyä kaalia...ja sitten, yhdellä viillolla, sisältä paljastuukin makeahko jauhelihatäyte. HAUSKA idea ja HERKULLINEN maku,  HELPPOkin on; varsinainen kolmen H:n resepti.

________________________

TÄYTETTY KAALINKUPU vuodelta 1909

keskikokoinen kaalinkupu
vettä
suolaa
mureke:
700 gr. luutonta naudanlihaa
1 1/2 dl. kermaa
2 dl. vettä (tahi kaljaa)
1 1/2 dl, survottuja korppuja
1-2 munaa
1/2 sipulia
2 rkl. voita
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

Kaalinkuvusta irroitetaan lehdet ja ne kiehautetaan suolatussa vedessä, kunnes taipuvat; sitten vesi valutetaan niistä pois. Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi. Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet.

Irrotetut lehdet asetellaan murekkeen ympärille kaalinkuvun muotoon ja sidotaan hyvin langalla kokoon. Täytetty kaalinkupu pannaan pataan voissa ruskeutumaan. Kun se on ruskea joka puolelta, sirotellaan sokeri ja suola päälle. Muutamia silavaviipaleita tahi vispilanvarpuja pannaan kaalinuvun alle padan pohjalle, estämään pohjaanpalamista, ja sitäpaitsi lisätään vähän kiehuvaa  lihalientä tahi vettä pataan. Noin pari tuntia annetaan kuvun paistua hiljalleen kannen alla. Tarjotaan kastikkeineen.

________________________

TÄYTETTY KAALINKUPU nykykielellä

1 keskikokoinen valkokaali (tai hauskannäköinen kurttukaali)
vettä
merisuolaa

mureke:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valpupippuria
3 rkl fariinisokeria
1 dl (laktoositonta ruoka)kermaa
nokare voita
1/2 dl siirappia

Koverra kaalin kanta pois, keitä kaalia isossa kattilassa suolavedessä, kunnes lehdet pehmenevät. Valuta vesi pois ja irrota lehdet.

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voita pannulla ja kuullota sipuli, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta   suolalla, pipprilla ja fariinisokerilla, lorauta sekaan kerma.

Lusikoi jauheliha uuninkestävään pataan ja aseta kaalinlehdet päälle kuvuksi, valuta siirappia päälle. Laita padan pohjalle 2 dl vettä ja voinokare. Nosta kansi päälle ja hauduta 200℃ uunissa noin tunti. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

__________________________







6 kommenttia:

  1. Aurinkoista ja kesäpäivää! Mielenkiinnolla seuraan näitä postauksia, kiinnostavaa tietää mitä 100 vuotta sitten syötiin. Tosi monta reseptiä kirjassa onkin! Mutta kuvat ei vie tilaa, koska niitä ei kaiketi ole. :)

    Terveisin Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina,
      minunkin mielestä on hauskaa kuvitella miten isoäiti teki ruokaa omassa arjessaan...Joo, kirja on normiromskun paksuinen, eikä kuvia ole kuin lopussa muutama piirros kakkujen koristeluista ja lihojen pilkkomisesta. :)

      Poista
  2. ja Halpa! Ihana idea, sillä meillä ollaan kaalin ystäviä! Ja kaalitila on melkein naapurissa.

    VastaaPoista
  3. Todella upea kolmen H:n resepti! En oo koskaan kuullutkaan. Kokeilun arvoinen
    Kyllikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllikki,
      muutenhan tämä on kuin kaalilaatikko tai kaalikääryleet, ulkonäkö vain hämää...kannattaa kokeilla!
      :)

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?