sunnuntai 15. syyskuuta 2013

MUHENNETUT SIENET


Jos laitat paahdetun leipäviipaleen päälle sienimuhennosta ja ripottelet päälle vielä vähän  punaleimaemmentalraastetta, ja heität koko komeuden hetkeksi uuniin, saat lämpimän sienivoileivän.

Metsäretken gormét-eväsleiväksi sienet muuntautuvat yhtä helposti: muhennos vaan tiiviskantisessa rasiassa repun pohjalle ja paahdetut leipäviipaleet eväspussissa mukaan. Rapean leivän päälle pari lusikallista muhennettuja sieniä ja siinä kaikki. Aaah, niiiiiiin hyvää !

NÄITÄ SIIS VAIN KÄRPÄSMYRKYKSI
HUOMAA: Vanhan ohjeen säilykesienipurkilla ei ole MITÄÄN tekemistä nykyaikaisiin, säilyketölkkeihin  pakattujen kiinalaisten kantarellien kanssa!

TIESITKÖ; nykyisin kun sekoitamme Fairysta ja etikasta ansan banaanikärpäsille, niin vähän samaan tapaan isoäiti pyydysti aikoinaan kärpäsiä. Myrkyllisen kärpässienen päälle ripoteltiin sokeria ja "herkku" jätettiin pöydälle...vanhanajan kärpäsmyrkyn mukaan sieni lienee saanut nimensäkin...

_________________

MUHENNETUT SIENET vuodelta 1909

1 purkki säilykesieniä
3 rkl. voita
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
sienien liemi
3 dl. kermaa tahi maitoa
suolaa
hienonn. valkopippuria

Palasiksi leikatut sienet käristetään voissa, vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, sieniliemi ja kerma tahi maito lisätään vähitellen. Muhennos saa kiehua 10 min. ja maustetaan.

_______________

MUHENNETUT SIENET nykykielellä

(100 g sipulia, ei välttämätön, mutta mukava lisä)
400 g putsattuja ja pilkottuja keltavahveroita, suppilovahveroita tai tatteja
30 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl laktoositonta ruokakermaa
merisuolaa
valkopippuria myllystä

(Kuori ja silppua sipuli), putsaa ja pilko sienet. Kuumenna voi pannulla, (kuullota sipulisilppu läpikuultavaksi), lisää sitten sienet ja jatka paistamista kunnes sienet kypsyvät ja pinta saa kauniin kuparinsävyn. Ripottele vehnäjauhot sienien päälle, sekoita ja anna jauhojen kypsyä hetki. Lisää kerma vähitellen, kokoajan sekoittaen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, mausta suolalla ja valkopippurilla.

________________






3 kommenttia:

  1. Mielnkiintoinen tuo kärpäspyydystin asia. Meillä on juurikin tuollainen kuvailemasi ansa pöydällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, Merituuli, toimiiko se, Onko pöytä täynnä pökertyneitä kärpäsiä?

      Poista
    2. Olinpas ylimalkainen sanomisessani. Meillä on siis fairylitkua ja kärpäset lilluvat siellä. Kärpässieniasia on mielenkiintoinen.

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?