torstai 10. lokakuuta 2013

KEITETYT MUNATHassua, että vanhasta kirjasta löytyy vaikeusasteiltaan ohjeita laidasta laitaan. Kananmunien keittäminenkin on ohjeistettu ja jopa Anna Hilda on antanut keitetyille munille täyden kympin.


Olisipa isoäiti jättänyt keitto-ohjeeseenkin jonkun merkinnän. Kokeilin nimittäin kaikki kolme versiota, eivätkä kaksi ensimmäistä oikein sytyttäneet ainakaan minun koneistoani ammuvarhaisella. Kuvan alin halkaistu muna on ohjeen ykkönen, se, missä kylmään veteen laitettua munaa keitetään vain silmänräpäys. Lopputulos on, niinkuin arvata saattaa, pillillä juotava versio...Keskellä on kakkosohjeen mukaan 4 minuuttia kiehuvassa vedessä keitetty (huoneenlämpöinen) muna. Siinä hyytyminen on jo juuri ja juuri alkanut, mutta pilliä tarvittaisiin tämänkin kanssa. Kuvan ylin on 9 minuuttia kiehuvassa vedessä keitetty, kova muna. Ohjeessa sanotaan, että muna nostetaan kylmään veteen; "niin että kuoret helpommin lähtevät". Kylmävesikylpy on hyvä idea, se pysäyttää samalla kypsymisen ja estää keltuaisen ja valkuaisen väliin syntyvän sinertävän kerroksen muodostumisen. Nykykieliseksi versioksi lisään joukkoon vielä yhden ohjeen, takuuvarman medium-munan keittovinkin.


Oletko muuten huomannut, kuinka paljon paremman makuisia luomumunat muihin verrattuina ovatkaan? Ja värilläkin on väliä; vertaa vaikka valkoisen ja ruskean munan keltuaisia...toinen on haalean keltainen ja toinen syvän oranssi.

Tiesitkö että kuka vaan voi ostaa kanoja, ja kasvattaa pihamaallaan luomumunia...Tuttavaperheemme rakensi pihalle kana-aitauksen ja osti 8 kesäkanaa ja tietysti kukon. Varsinaista lähiruokaa! Jos ei halua rakentaa talviasuttavaa kanalaa, voi kotkottajat palauttaa syksyllä maatilalle. Loistava idea!

Mitä jos meidän lasitettu parveke muuttuisikin kanalaksi...niin ja se kukkohan pitäisi olla mukana tietysti...kuinka idyllistä olisikaan herätä aamuisin KUKKOKIEKUUUUUU-hun PIIP PIIP PIIIP-in sijasta. Mitähän naapurit sanoisivat? Taitaisi tulla häätö...
____________

KEITETYT MUNAT vuodelta 1909

Puoleksi keitettyjä munia:
Munat pestään ja pannaan kasariin kylmään veteen, asetetaan tulelle, ja kun vesi alkaa kiehua, nostetaan munat pois, huuhdotaan nopeasti kylmässä vedessä ja pyyhitään kuiviksi. Tällä tavoin keitettyinä hyytyvät munankeltuainen ja valkuainen tasaisesti.

Toinen tapa keittää puolipehmeitä munia on pistää ne kiehuvaan veteen ja keittää 3-4 min. ilman kantta.

Kovaksi keitettyjä munia:
Munat pestään ja pannaan kiehuvaan veteen kiehumaan 8-10 minuutiksi ilman kantta; nostetaan kylmään veteen vähäksi aikaa, niin että kuoret helpommin lähtevät.

______________

KEITETYT MUNAT nykykielellä

Kovat, ei kivikovat, sisältä vielä mehevät, muttei enää valuvat munat:
Laita huoneenlämpöiset munat kylmään veteen kiehumaan ja anna kiehua 1 minuutti. (Aloita ajanotto siitä kun vesi alkaa poristen kiehua).

 Nosta kattila hellalta ja jätä munat lepäämään keitinveteen 10 minuutiksi.

 Huuhtele kylmän veden alla (kypsyminen pysähtyy tähän).

______________

2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?