tiistai 15. lokakuuta 2013

PIHLAJANMARJAHYYTELÖ


Sorry Anna Hilda, anna anteeksi hektinen 2000-luvun höhellys!
Kaiken pitäisi tapahtua "nyt ja heti, niinkuin olis jo, hopi-hopi"-tahtiin, eikä minullakaan mukamas olisi ollut aikaa keitellä marjoja ja omenia eri kattiloissa, ja/tai valutella keitoksia seuraavaan päivään.

Pääsin alkuun ihan hyvin; keittiö täyttyi pihlajanmarjojen ja omenien syksyisen pirteästä tuoksusta ja liemen väri vahvistui sitä mukaan kun marjat ja omenat keitoksessa haalistuivat. Mutta tämä soppa ei koskaan muuttunut hyytelöksi.

Olen melko varma, että uskonpuute pilasi koko kokeilun. Jos ei itsekään usko siihen mitä meinaa tehdä, ja keksii sitten oikopolkuja, niin saa "vähän sinnepäin" -lopputuloksen. Maku oli kohdallaan, koostumus ei. Laitan alle kaksi nykykielistä ohjetta, toisesta tulee mehutiivistettä, minkä voi laimentaa juomaksi (aikuisille sekaan loraus vodkaa, ja tadaa- siinä on rapujuhlien tervetuliaisdrinksu) ja toisesta, hillosokerin avulla, varsinaista hyytelöä.

_____________________

PIHLAJANMARJAHYYTELÖ

4 ltr. riivittyjä pihlajanmarjoja
2 ltr. vettä
2 kg. happamia omenia
1/2 ltr. vettä
1/2 kg. sokeria 2 ltr:lle mehua

Täysin kypsyneet pihlajanmarjat huuhdotaan ja keitetään avonaisessa kasarissa vedessä (1 ltr.) noin 2 tuntia vienolla tulella; silloin tällöin on marjoja hämmennettävä. Sitten ne kaadetaan siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan.

Omenat huuhdotaan ja leikataan lohkoiksi (kuoret ja siemenkodat jätetään). Omenalohkot ja vesi (3/4 ltr.) keitetään hiljaisella tulella, kunnes hedelmät soseutuvat; niitä on koko ajan hämmennettävä. Seos kaadetan siivilävaatteelle pihlajanmarjain päälle, ja saavat valua seuraavaan päivään.

Sokeri sulatetan kirkkaassa mehussa, joka sitten kuumennetaan hitaasti ja saa hiljalleen kiehua 8-10 min. Vaahto kuoritaan pois ja hyytelö aadetaan kuumiin spriillä huuhdottuihin purkkeihin, jotka peitetään paperilla, kun hyyvelö on jäähtynyt.

__________________

PIHLAJANMARJAHYYTELÖ nykykielellä
(=pihlajanmarjamehutiiviste)

2 l pihlajanmarjoja
1 kg happamia omenia
1,5 l vettä
250 g sokeria 1 litralle mehua

Huuhtele pihlajanmarjat ja omenat. Pilko omenat kokonaisina neljään osaa ja laita kattilaan pihlajanmarjojen kanssa, kaada vesi päälle. Keitä pihlajanmarjoja ja omenoita miedollä lämmöllä, välillä sekoittaen, kunnes marjat haalistuvat ja omenat soseutuvat. Siivilöi liemi talteen.

Punnitse liemi ja lisää sokeria 250g per mehulitra. Keitä seosta miedolla lämmöllä 10 mnuuttia ja kaada liemi puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja säilytä jäähtynyt hyytelö jääkaapissa.

________________

PIHLAJANMARJAHYYTELÖ nykykielellä/2
2 l pihlajanmarjoja
1 kg happamia omenia
5 dl vettä
1 kg hillosokeria

Huuhtele pihlajanmarjat ja omenat. Pilko omenat kokonaisina neljään osaan ja laita kattilaan pihlajanmarjojen kanssa, kaada vesi päälle. Keitä marjoja ja omenia miedola lämmöllä, välillä sekoittaen, kunnes marjat haalistuvat ja omenat pehmenevät. Siivilöi liemi talteen.

Sekoita hillosokeri mehuun, keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Kaada hyytelöliemi puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja säilytä jäähtynyt hyytelö jääkaapissa.

_________________

5 kommenttia:

 1. Ehkä alkuperäisessä reseptissä on ollut virhe. Hyytelöähän ei tuosta saa ilman apuaineita ellei osa marjoista ole nimenomaan raakoja. Eli siksipä on erityisen kummallinen tuo "täysin kypsät marjat"-kohta. Ennenvanhaanhan hyytelöaineita ei ollut joten varattiin aina osa raakoja marjoja kypsien joukkoon joka hoiti homman.

  Kaunis kuva!

  VastaaPoista
 2. Harmi kun ei onnistunut, kun tuo hillon värin on kertakaikkisen upea. Ehkä ensi kerralla.

  VastaaPoista
 3. Tein pihlajanmarjahyytelöä joskus vuosia sitten suurinpiirtein samalla ohjeella ja kyllä se onnistui, mutta se ei oikein tahtonut kulua meidän perheessa. Itse asiassa, silloin oli niin hyvä pihlajanmarjavuosi, että moni muukin oli keksinyt tehdä niistä hilloa/hyytelöä ja sain ystäviltä tuliaisiksi ainakin viisi tai kuusi omatekoista purkkia pihlajanmarjahyytelöä kaikkien omien lisäksi... Nykyään ostan valmiin purkillisen, jos johonkin sellaista tarvitsen :)

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?