keskiviikko 5. helmikuuta 2014

SEKAVIHANNESKEITTO/2


Tämä sekavihanneskeitto on nähty tässä blogissa jo aikaisemmin, kesäkeiton muodossa.
Nyt innostuin pätkäisemään alkuperäisen ohjeen ja jätin maidon, munan, jauhot ja kerman kokonaan pois... Sim sala hokkus bim; keitto muuttui Frederika Runebergin kasviskeitoksi.

Runebergin päivää vietetään perheen"pään" herra J. L. Runebergin kunniaksi, mutta herkutteluhetken, joulupiparien jämistä kehitetyn kuuluisan torttureseptin takana on tarkka taloudenhoitaja, perheen "finanssimestari", kirjailija itsekin, rouva Frederika Runeberg.

Frederika synnytti kahdeksan lasta, ja oli ajankäytön sekä rahankäytön ammattilainen. Hän oli innokas puutarhuri ja kasviskeitto oli yksi hänen reseptikirjansa ohjeista. Pääosassa ovat tuoreet kasvikset, lisämausteina ainoastaan suola, sokeri ja voi. Anna Hidan reseptikirjan sekavihanneskeitto seuraa Frederikan ohjetta lähes identtisenä, aina maitotuotteiden, munan ja jauhon lisäämiseen saakka.

Ja aivan yhtä helposti kuin korppujauhot muuttuvat juhlalliseksi tortuksi, loihtii tämä ohje vihanneksista hienostuneen gourmét- keiton. Runebergin päivän perinteisiin voi nyt kirjata myös keiton, eikä yhdistelmä ole ollenkaan hassumpi: kevyt keitto & tuhti torttu.
______________________

SEKAVIHANNESKEITTO vuodelta 1909

1 1/2 ltr. vettä
3 rkl. voita
1 suri tahi 8 pientä porkkanaa
3 dl. silvottuja herneitä
1 pieni kukkakaalinkupu
6 pientä perunaa
15 kpl. pieniä sokeriherneen liskoja
vähän tuor. pinaatin lehtiä
1 rkl. suolaa
1-1 1/2 rkl. sokeria

(1 l. maitoa
2 rkl. vehnäjauhoja
2-3 rkl. keitett. ravunpyrstöjä
1 munankeltuainen
1 dl. kermaa
2 rkl. hienonn. persiljaa)

Porkkana huuhdotaan kaavitaan, sekä leikataan hienoiksi suikaleiksi. (Pienet porkkanat keitetään kokonaisina.) Kukkakaali huuhdotaan, perataan ja palotellaan; perunat kuoritaan, herneenliskot ja pinaatti huuhdotaan ja perataan. Vesi, voi ja mausteet kiehautetaan, jonka jälkeen juurekset ja vihannekset yllä mainitussa järjestyksessä pannaan sekaan. Huomattavaa on, ettei kaikkien tarvitse kiehua yhtä kauvan.

(Vehnäjauhot ja maito sekoitetaan ja kaadetaan keittoon, kun kasvikset ovat melkein pehmeät. Sitte keitto saa kiehua noin 10 min. Juuri ennen tarjolle vientiä suurustetaan se vielä vatkatulla munankeltuaisella ja kermalla, jonka jälkeen se ei saa kieuhua. Kuoritut ravunpyrstöt ja persilja pannaan viimeksi joukkoon.)

____________________

SEKAVIHANNESKEITTO nykykielellä
= Frederika Runebergin kasviskeitto

vettä
suolaa
sokeria
voita
porkkanoita
perunoita
kukkakaalia
herneitä (esim. pakasteherneet)
pinaatinlehtiä

Laita vesi, nokare voita, ripaus suolaa ja sokeria kattilaan; kuumenna kiehuvaksi.
Kuori ja pilko porkkanat ja perunat, pilko kukkakaali ja leikkaa pinaatti suikaleiksi. Laita kiehuvaan liemeen ensin porkkanat, sitten perunat ja kukkakaalit ja herneet, viimeisenä pinaatti. Keitä kunnes vihannekset ovat pehmeitä.

___________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?