lauantai 15. helmikuuta 2014

VEGETAARINEN HERNE-SOSEKEITTO


Herne-sosekaittoon on pitänyt tehdä maininta "vegetaarinen", sillä ennenaikaan käytettiin kaikkiin keittoihin paistin tähteitä tai ainakin lihalientä. Tämä on kuitenkin oikea kasviskeitto...konstailematon, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan; herkullinen. Kuka lihaa sietää, voisi vaihtaa krutongit rapeaksipahdettuun pekoniin.
__________________

VEGETAARINEN HERNE-SOSEKEITTO vuodelta 1909

3 ltr. vettä
4 dl. vihreitä herneitä
3 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 dl. kermaa

Kuivat herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen käyttämistä kylmään veteen likoomaan, ja pannaan tulelle samassa vedessä kiehumaan, kunnes herneet täydellisesti pehmiävät. Jos vesi on kovaa, sekoitetaan siihen kiehuessa herneen suuruinen pala soodaa. Liemi siivilöidään ja herneet puserretaan tarkoin siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, sose lisätään ja lieman annetaan kiehua noin 10 min. Keitto maustetaan ja kerma sekoitetaan joukkoon. Tarjotaan ruskeutettujen leipäkuutioiden kera.

___________________

VEGETAARINEN HERNE-SOSEKEITTO nykykielellä

2 dl kuivattuja vihreitä herneitä (tai pakasteherneitä)
1 1/2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
ripaus hienonnettua valkopippuria
1 dl kermaa

Liota herneitä yön yli, ja keitä pehmeiksi (tai käytä pakasteherneitä jos et jaksa ryhtyä hommiin jo edellisenä iltana). Siivilöi keitetyt herneet (tai soseuta sauvasekoittimella). Kuumenna voi kattilassa, sekoita jauhot voisulaan ja anna kypsyä hetki. Sekoita hernesose voi-jauhoseokseen ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kerma ja mausteet. Tarjoa krutonkien kanssa.

____________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?