keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

MUHENNETUT MUNAT


Muhennetut munat on klassinen, keittettyjen munien höystämä, bechameltyylinen maitokastike. Ilman mitään kommervenkkejä, ilman sen suurempaa ahaa-elämystäkään. Mutta täysin kelpo kastike, ja sopii  vaikkapa kasvispihvien tai kalan täyteläiseksi (ja kohtalaisen ravintorikkaaksikin) kastikkeeksi. Ei huono ollenkaan.
__________________________

MUHENNETUT MUNAT vuodelta 1909

4 kov. keitettyä munaa
2 rkl. voita
1/2 rkl. vehnäjauhoja
2 dl. kermaa tahi maitoa
suolaa
hienonn. valkopippuria
(1 munankeltuainen)

Voi ja vehnäjauhot käristetään, kerma tahi maito lisätään; seoksen annetaan kiehua 5 min. , maustetaan, ja vatkattu munankeltuainen sekoitetaan joukkoon. Koviksi keitetyt muna leikatan lohoiksi ja asetetaaan kulhoon ja kastike kaadetaan päälle.

________________________

MUHENNETUT MUNAT nykykielellä

2 kovaksi keitettyä munaa
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kevytkermaa (tai maitoa)
jauhettua valkopippuria

Keitä munat koviksi (laita munat kiehuvaan veteen ja keitä 7 minuuttia, huuhtele kylmän juoksevan veden alla, kuori ja kuutio.

Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot päälle, sekoita niin kauan että jauhot imevät kaiken rasvan. Anna kypsyä hetki ja kuumenna sillä välillä kerma (kuuma neste tekee kastikkeesta sileää ja "möykkyvapaata"). Vispaa  kerma voi-jauhoseokseeen, mausta suolalla ja valkopippurilla ja keitä kunnes saat sopivan tiivistä kastiketta. Laita kananmunakuutiot (tai lohkot) kastikekulhon pohjalle, kaada kastike päälle ja sekoita.

________________________


5 kommenttia:

  1. Muhennettuja munia uusien perunoiden kanssa. Ai että. Tulis jo uusia perunoita. :)

    VastaaPoista
  2. Kananmunakastetta! Äitee teki aina välillä. On tosi hyvä perunoiden kanssa. =)
    Pitäisköhän tehä..

    VastaaPoista
  3. Mun mummo tekee aina tätä uusien perunoiden kanssa, tosin meillä menee nimellä "valkokastike". :)

    VastaaPoista
  4. Todella hyvä kastike savukalalle, kalapyöryköille jne.
    Kaunis kastikekulho ja vati, lienevätkö Anna - Hildan perintöä?
    Kiitos nostalgisista resepteistä, näitä on ilo lukea ja kokeilla aina toisinaan.

    VastaaPoista
  5. Kun uusien perunoiden sesonki alkaa, menee tämä kastike pottujen ja savulohen kanssa uusintaan, kiitos kaikille vinkeistä!

    Vati ja kulho voisivat hyvinkin olla Anna Hildan perintöä, mutta tällä kertaa kuvan kaunistajat ovat kulkeneet pitkän matkan, ensin tietysti aikamatkan, vanhoja kun ovat, mutta sitten vielä maailmalta tänne Suomeen. Vati on Portugalin Lissabonista, rautakaupasta, kulho Japanin Osakasta, käytettyjen ravintola-astioiden kaupasta, nyplätty-reunainen liina Unkarin Budapestistä kirpparilta ja lusikka Espanjan Fuengirolan antiikki-kirpputorilta. Osaisivatpa ne kertoa elämäntarinansa, saattaisi olla värikästä kuunneltavaa! ;)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?