tiistai 1. heinäkuuta 2014

KUKKAKAALISALAATTI


Vanhan kirjan kukkakaalisalaatin ohje olisi tarkoittanut oikeastaan etikkamarinoituja kukkakaaleja. Mutta meidän etikka oli päässyt loppumaan...Tämä kokeilu selvitti senkin, minkälainen jääräpää olen...kun kerran olin alkanut, ja vaikkei meillä ollutkaan kaapissa väkiviinaetikkaa, niin tein kukkakaalisalaatin valmiiksi. Aikalailla sooloillen kylläkin, innostuin inkivääristä...ja korvasin väkiviinaetikan 1/3 valkoviinietikalla (sitäkään ei ollut enempää) + 2/3 riisiviinietikalla.

Aasiaan vivahtava etikkamarinadi ei ollut ollenkaan niin ärhäkän makuinen kuin supisuomalainen versio. Oikeastaan aika mukava-arominen...nyt pitäisi vaan osata lopettaa maistelu ja antaa kukkakaalin marinoitua rauhassa valmiiksi...
_______________________________

KUKKAKAALISALAATTI vuodelta 1909

2 kukkakaalinkupua
vettä
suolaa
etikkaliemi:
1/2 ltr. spriietikkaa
2 dl. vettä
1/2 dl. sokeria
1/2 tl. suolaa
1/2 rkl. valkopippuriherneitä
1 tl. muskottikukkaa
1 inkiväärinpalanen

Kukkakaalinkuvit puhdistetaan ja pannaan kylmään veteen muutamiksi tunneiksi. Senjälkeen ne jaetaan pienempiin palasiin, jotka keitetään suolatussa vedessä puolipehmeiksi. Ne valellaan heti kylmällä vedellä, pannaan pyyhkeelle valumaan ja ladotaan lasipurkkiin. Etikka, vesi, sokeri, suola ja mausteet, sidottuina liinatilkkuun, keitetään 10 min. Mausteet otetaan pois ja liemi kaadetaan kylmänä kukkakaaleille, ja purkit peitetään paperilla.

________________________

KUKKAKAALISALAATTI nykykielellä

2 pientä tai 1 suuri kukkakaali
vettä
merisuolaa
etikkaliemi:
5 dl väkiviinaetikkaa, valkoviinietikkaa, riiisiviinietikkaa tai näiden sekoitusta
2 dl vettä
1/2 dl sokeria (mitä enemmän käytät riisiviinietikkaa, sitä vähemmän tarvitset sokeria)
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kokonaisia valkopippureita
1 tl jauhettua muskottia
peukalonpäänkokoinen pala tuoretta inkivääriä

Pilko kukkakaali suupalankokoisiksi paloiksi ja laita kylmään veteen rapeutumaan. Kiehauta kevyesti suolattua vettä kattilassa ja kiehauta kukkakaalinpalat al denteiksi (jätä purutuntumaa). Valuta keitinvesi lävikössä pois ja laita kukkakaalit kylmän juoksevan veden alle hetkeksi.

Kuori ja viipaloi inkivääri, laita kattilanpohjalle valkopippureiden ja muskotin kanssa. Kaada päälle etikka, mittaa sekaan sokeri ja suola ja keitä seosta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Siivilöi liemi, lado kukkakaalinpalaset lasipurkkiin ja kaada etikkaliemi päälle. Sulje kannet ja säilytä kukkakaalisalaattia jääkaapissa.

_________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?