sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

RAPUVOIN VALMISTUS


Rapuvoi on kotikokin salainen ase. Sen avulla keitot ja kastikkeet muuttuvat täyteläisiksi makujen harmoniaksi.

Aromivoita voisi keittää rapujuhlista jääneistä kuorentähteistä...miettisin kuitenkin tarkkaan mitä osia käyttäisin...kuoria kun usein imeskellään, ja ne seisovat pitkään lämpimässä. Eri juttu kokonaan on jos juhlijat eivät jaksakaan syödä kaikkia rapuja ja kylmässä säilytetyille ylijäämille pitäisi keksiä uusiokäyttöä.

Kuvan rapuvoi on keitetty pakastetuista katkaravuista. Kaikki ravut sopivat tähän tarkoitukseen; katkojen, jokirapujen tai sitten kuningas- hummerin kuoret antavat oman erityisen vivahteensa...ja  kaikki värjäävät voin kauniin oranssiksi...

Tätä en kokoeillut, mutta tomaattisose on aikoinaan toiminut värin korostajana: madame Julia Childin kuuluisasta keittokirjasta löytyy vinkki; "Punaiset kuoret antavat voille punertavan värin, ja sekä kuoret että lihanmurut antavat seokselle miellyttävän aromin. Äyriäisvoita voi tehdä myös pelkästään äyriäisten lihasta, jolloin se värjätään nokareella tomaattisosetta."

_________________________

RAPUVOIN VALMISTUS vuodelta 1909

kuoret 50 keitetystä ravusta
325 gr. voita

kuoret survotaan huhmarissa hienoiksi voin kera. Seos käristetään tulella kasarissa 15 min. ja hämmennetään koko aika; sitte lisätään kylmää vettä. Seos saa kiehua vähän aikaa, siivilöidään jouhisiivilän läpi ja annetaan jäähtyä.

Punainen hyytynyt rasvakerros kuoritaan pois liemestä, sulatetaan uudelleen ja saa hyytyä. Jotta ei vähintäkään vettä sekoittuisi rapuvoihin, on se sulatettava vielä kerran ja sitten kaadettava pieniin lasipurkkeihin. Kun se on hyytynyt, pannaan pinnalle suolaa tahi kaadetaan siihen suolavettä.

Rapuvoin saattaa myöskin pieninä palloina säilyttää suolavedessä.

_________________

RAPUVOIN VALMISTUS nykykielellä

n. 20 jokiravun kuoret (tai 200g sulatettuja+valutettuja kuorellisia valmiiksi keitettyjä pakastekatkarapuja)
250 g voita
vettä

Jauha voi ja karkeasti pilkotut ravunkuoret yleiskoneessa tai survo hienoksi perunasurvimella. Pane seos kattilaan ja kuullota viitisentoista minuuttia, kaada sitten vettä päälle niin että ravunkuoret peittyvät. Keitä seosta miedolla lämmöllä vielä n. 1 tunti. Siivilöi liemi ja nosta jääkaappiin yöksi.

Kuori seuraavana päivänä liemen päältä rapuvoi. Jos voita tulee enemmän kuin tarvitset, pakasta loput annospaloiksi.

_________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?