perjantai 1. elokuuta 2014

KASVISKEITTO


 Auringon kypsyttämät tomaatit, kukkakaalit sekä herneet ovat tämän reseptin tähtiä. Voisihan keiton tehdä pakastevihanneksista ja tomaattimurskastakin, muttei se olisi ollenkaan sama asia...

Vanhan kirjan kasviskeitto sopii hellepäivän iltapalaksi; kun aurinko lopultakin luovuttaa ja painuu hehkuineen horisonttiin. Kun iltatuuli tuo edes vähän raikasta ilmaa, ja ruokakin maistuu...Kahvikupissa keitetyt munat tekevät kasviskeitosta astetta ruokaisamman, niin että unihiekka alkaa mukavasti kutittaa silmänurkassa.


KASVISKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. kasvislientä
kukkakaalinkupu (pieni)
2 dl. silvottuja herneitä
2-3 tuoretta tomaattia tahi
3 rkl. tomaattisosetta
suolaa

Kukkakaali liotetaan kylmässä vedessä muutamia tuntia; senjälkeen se perataan ja palotellaan. Kasvisliemi kiehautetaan, kukkakaali, herneet ja palasiksi leikattu tomaatti tahi tomaattisose lisätään. Liemi saa kiehua kunnes vihannekset ovat pehminneet, ja maustetaan suolalla. Tarjotaan rikottujen munien kera.

_______________________

KASVISKEITTO nykykielellä

kukkakaali
1 l kasvislientä
1 dl herneitä
2 tomaattia tai 2 rkl tomaattimurskaa
suolaa

Pilko kukkakaali suupalankokoisiksi paloiksi, (upota hetkeksi kylmään veteen, jos helle on tehnyt kaalista velton ja kumimaisen...kylmävesikylpy tekee siitä tapsakan). Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja keitä kukkakaalia, herneitä ja pilkottua tomaattia (tai tomaattimurskaa), kunnes kasvikset pehmenevät. Mausta keitto suolalla ja tarjoa rikottujen munien kanssa, syksyllä 2011 julkaistun ohjeen löydät täältä: http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2011/09/rikotut-munat.html

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?