lauantai 20. syyskuuta 2014

MAKSAHANHI


Tämä "lintu" kätkee sisäänsä naudanmaksaa, possua ja perunoita. Edellispäivän tähteistä syntyy  tuhtia pataruokaa... Herkullista sellaista. Maksahanhi on vanhanajan neroleimaus, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kun padassa on perunoitakin, ei tähän tarvita enää muuta kuin lautaset, haarukat ja nälkäiset ruokailijat. SYÖMÄÄN!
____________________________

MAKSAHANHI vuodelta 1909

400 gr. tähteeksi jäänyttä maksapaistia
400 gr. puolisuolaista sianlihaa
1 ltr. perunoita
1/4 hienonn. valkopippuria
1 sipuli
1 rkl. voita
1 dl. lihalientä tahi vettä
1 1/2 dl, täht. jäänyttä paist. kastiketta

Maksa ja sianliha viipaleiksi leikattuina sekä kuoritut viipaleiksi leikatut perunat asetetaan voideltuun vuokaan kerroksittain; päällimmäisenä kerroksena saa olla perunoita. Kuorittu, viipaleiksi leikattu sipuli käristetään voissa, asetetaan sianlihan päälle, ja valkopippuri ripotellaan kerroksien väliin. Lihaliemi tahi vesi, sekä paistinkastike kaadetaan vuokaan, joka peitetään voidellulla paperilla, ja pannaan noin tunniksi uuniin paistumaan. Kanneksi maksahanheen voi myöskin ennen paistamista panna kaulittua voitaikinaa.

______________________

MAKSAHANHI nykykielellä

voita uunivuoan voiteluun
maksapaistin (höystön) jämät
ylikypsää uunikinkkua tai palvikinkkua palana
kuorittuja perunoita
sipulia
rypsiöljyä sipulin ja perunan kuullootamiseen
valkopippuria myllystä
lihalientä (tai vettä)
lisäksi tarvitset uuninkestävän vuoan ja leivinpaperia

Voitele uunivuoka, viipaloi kinkku ja perunat. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja leikkaa leivinpaperista vähän uunivuokaa suurempi, vuoan muotoinen kansipala. Kuullota sipuli ja perunaviipaleet öljyssä.

Peitä vuoan pohja perunaviipaleilla, ripottele päälle valkopippuria, levitä kerros maksahöystöä, sitten kinkkua ja viimeiseksi sipulia. Jatka samaan tapaan, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Jätä perunakerros päällimmäiseksi, kaada lihalientä tai vettä puoleen väliin vuokaa ja asettele leivinpaperikansi paikoilleen. Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes perunat pehmenevät.

_______________________

2 kommenttia:

 1. Pirteä kuva!

  Tiedätkö miksi se on maksa h a n h i ?

  Merimiespihviksi nimetyn ruokalajin (onpas muuten aika samanlainen kuin tämä lintu, ja hyvääkin vielä, joten ei voi olla hanhikaan pahaa) vielä ymmärrän, kun liha on siellä vähän kuin pieninä pihveinä, mutta h a n h i !

  Onko nimeäjällä ollut pilke silmäkulmassa?

  Maksapostauksesi muuten saivat aikaan sen että päätin tehdä jouluksi itse maksalaatikkoa ja jopa kirjoitin sen kalenteriin, että muistan, joten se on jo puoliksi tehty ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, ei aavistustakaan...
   Wow, oikein kalenterissa...Hieno juttu toi maksalaatikko jouluksi, se on niiiiin hyvää!
   :)

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?