perjantai 5. syyskuuta 2014

PUOLUKKAOMENAT


Osui ja upposi!
Omenan raikkaus, puolukan pirteys ja kinuskikastikkeen makeus vievät makuaistit pienelle gourmetmatkalle joka puraisulla. Tähän ei voi kyllästyä, tätä haluaa aina vaan lisää. Puolukkaomena  ei ole liian imelä, eikä liian hapankaan... aivan täydellinen vanhan ajan herkku.
_____________________________

PUOLUKKAOMENAT vuodelta 1909

1 ltr. hapanta puolukkamehua
1/2 kg. sokeria
2 1/2 kg. makeita omenia

Mehu ja sokeri keitetään vähän aikaa ja vaahto kuoritaan pois. Omenat kuoritaan ja puolet puhdistettua vartta leikataan pois. hedelmät pannaan heti kuorittuina puolukkaliemeen ja keitetään siinä hiljaisella tulella pehmeiksi ja kirkaiksi, jonka jälkeen ne nostetaan reikäkauhalla ruukkuun. Mehu keitetään kokoon ja kaadetaan kuumana omenain päälle. Kun ne ovat jäähtyneet, peitetään ruukku paperilla.

____________________________

PUOLUKKAOMENAT nykykielellä

puolukkamehua
sokeria
makeita omenia

Jos käytät sokeritonta puolukkamehua, lisää sokeria oman maun mukaan ja lämmitä mehu kiehumispisteeseen. Kuori omenat, laita kattilaan ja kaada kuuma puolukkamehu päälle (mehua saa olla niin paljon että omenat peittyvät). Keitä omenia miedolla lämmöllä, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä. Nosta omenat puhtaisiin lasipurkkeihin, kaada puolukkamehu päälle ja sulje kannet. Säilytä jääkaapissa ja tarjoa kinuskikastikkeen kanssa jälkiruokana.


KINUSKIKASTIKE

500 g palasokeria
2 1/2 dl ruokakermaa
2 1/2 dl kuohukermaa
(halkaistu vaniljatanko)

Yhdistä kaikki ainekset teräskattilaan, keitä seosta hiljalleen, kunnes koostumus sakenee. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta, siivilöi ja jäähdytä seos ennen tarjoamista.
_________________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?