torstai 15. tammikuuta 2015

ILLALLISVOILEIVÄTTämä vanha ohje kuuluu "hävikistä herkkua" sarjan aatelistoon!
Illallisvoileivät valmistuvat siitä mitä jääkaapissa sattuu milloinkin olemaan. Liha, kala, katkarapupata, tai kasvishöystökin sopisi leivän päälle. Kuvan leivät valmistuivat chiapattapalasesta, ankkapaistin jämistä ja viiriäisenmunista. Patongille tai chiapatalle pikkuriikkinen  viiriäisenmuna on kuin mittatilaustyönä tehty, mutta reilummankokoiselle leipäviipaleelle sopii perinteinen kananmuna (tässä muuten huomaa heti, onko muna kotoisin luomu- vai liukuhihnakanalasta; luomumunan keltuainen on melkein oranssi ja maistuu muutenkin niin paljon paremmalta!)
__________________

ILLALLISVOILEIVÄT vuodelta 1909

6 ranskanleipäviipaletta
voita paistamiseen
mureke:
1 rkl. voita
1/2 sipulia
3 dl. hienonn. paist. lihaa
1 rkl. survottuja korppuja
3 rkl. kermaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
6 paistettua munaa

Leipäviipaleet paistetaan voissa ja asetetaan vadille. Kuorittu hienonnettu sipuli ruskeutetaan voissa, liha lisätään, ruskeutetaan, survotut korput, kerma sekä mausteet sekoitetaan joukkoon ja murekkeen annetaan hetken aikaa kiehua. Joka leipäviipaleelle levitetään mureketta ja paistettu muna asetetaan murekkeen päälle. Voileivät tarjotaan kuumina.

_________________

ILLALLISVOILEIVÄT nykykielellä

1 pieni sipuli
Leipäviipaleita
voita
2 dl riivittyä ankan confit-lihaa, tai nyhtöpossua, tai valmista rilletteä purkista
(ripaus korppujauhoja, ei välttämätön)
(tilkka kermaa, ei välttämätön)
valkopippuria
yhtä monta kanan- tai viiriäisenmunaa kuin leipäpalojakin
(persiljasilppua koristeeksi, ei välttämätön)

Kuori ja silppua sipuli, sulata voi pannulla ja kuullota sipulisilppu. Nosta sipuli sivuun ja paista leipäviipaleille kauniinruskea pinta. Nosta leivät tarjoilulautaselle, laita pannulle sipuli, liha, (korppujauhot), ja kerma. Sekoita, kuumenna ja jaa leipien päälle. Paista viiriäisen munat pannulla ja nosta paistettu muna jokaisen leivän päälle. Koristele persiljasilpulla ja tarjoa samantien.
_________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?