torstai 1. tammikuuta 2015

KOOKOSLEIVOKSETIsoäidin kookosleivoksista tuli tämän vuodenvaihteen hitti. Leivokset hurmasivat ensin jouluna  pikkuriikkisinä sampanjan kyytipoikina, ja uuden vuoden"aamun" brunch-pöydässä suurina, murennettuina versioina bling-bling-karpaloiden kanssa.

"KOOKOSLEIVOKSET SUURINA/ 3 KPL/ NYKYKIELISEN RESEPTIN MUKAAN"
Tein monta marenkia. Oma kärsivällisyyteni meinasi loppua kesken, kerta toisensa jälkeen, ja jätin marengit keskeltä pehmeiksi... Pienet pursotetut leivokset sopivat minun mentaliteetille siis  parheiten...
"PIENET KOOKOSLEIVOKSET, NYKYKIELISEN OHJEEN MUKAAN"
Mutta suuremmista marenkipohjista saa hyvän pavlovan ja näyttävämmän näköisiä jälkiruokia. Marengin voi mainiosti tehdä sata vuotta vanhalla ohjeella, mutta jos haluaa kiiltävämmän, kahvilamarenkintyylisen pinnan, kannattaa seos tehdä italialaisittain (=vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää 110℃:ksi kuumennettu sokeri+vesitilkka-seos) tai sveitsiläisittäin (=kuumenna valkuaisia ja sokeria vesihauteessa ja vatkaa sen jälkeen vaahdoksi).

Niin tai näin, marenki ja kookos sopivat juhlaan ja sokeroiduista karpaloista saa "sen piste iin päälle"!  
♡ MARENGINMAKEAA UUTTA VUOTTA KAIKILLE! ♡
"KOOKOSLEIVOKSET KESKIKOKOISINA, VANHAN RESEPTIN MUKAAN"
KOOKOSLEIVOKSET vuodelta 1909

4 munanvalkuaista
8 rkl. sokeria
150 gr. hienonn. kookospähkinää

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista jatketaan vielä noin 15.min. Sitte seulotaan hienoimpia sokerijauhoja ja hienonn. kookospähkinä varovasti ja vähitelleen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle perunajouhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.

_________________________

KOOKOSLEIVOKSET nykykielellä

4 kananmunanvalkuaista
100 g taloussokeria
50 g kookoshiutaleita
lisäksi karpaloita, kananmunanvalkuainen ja sokeria

Kypsennä valkuaisia ja sokeria metallikulhossa vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on 72 astetta. Vatkaa sähkövatkaimella (tai yleiskoneella) kunnes vaahto on kiinteää ja jäähtynyttä, kääntele sekaan kookoshiutaleet. Laita leivinpaperi uunipellille, ripottele paperin päälle perunajauhoja (auttaa leivosten irttoittamista) ja lusikoi marenkimassa pursotinpussiin. Pursota marengista haluamasikokoisia leivoksia ja paista 120℃ uunissa kunnes marenki on sopivan rapeaa. Pyörittele karpaloita ensin munanvalkuaisessa ja sitten sokerissa. Koristele marenki "jäisillä" karpaloilla.

________________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?