perjantai 20. helmikuuta 2015

HERKKUSIENIKEITTO


Herkkusienikeitto valmistuu kaapinpohjalla lojuvista säilyketölkeistä... Vaikkapa mökillä, tai kotonakin, sellaisena päivänä kun ei huvita lähteä minnekään, ei edes ruokakauppaan. "Limaisista" säilykesienistä saa herkkua kun niitä jaksaa ruskistaa kuumalla pannulla voinokareen kanssa niin pitkään, että vetisyys häviää ja tilalle tulee kauniin ruskea pinta. Oikean kypsyyden tuntee nenässäkin... Kun sienistä irtoaa umami-tuoksu, alkavat ne olla valmiita. Yhtä tärkeässä osassa tässä keitossa on maukas lihaliemi, (ei siis mikään aromivahvenne/E621- liemivalmiste, vaan itsekeitetty liha-, kana- tai kasvisliemi). Vielä kun käytät luomukananmunankeltuaista, ja paksua kermaa, niin keitosta tulee väkisinkin gourmeeta, halusit tai et!
___________________

HERKKUSIENIKEITTO vuodetlta 1909

2 ltr. hyvää lihalientä
2 rkl. voita
1 (pieni) purkki herkkusieniä
3 rkl. vehnäjauhoja
3 dl. silvottuja herneitä
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista
1 dl. kermaa

Herkkusienet halaistaan, käristetään voissa ja otetaan siitä pois. vehnäjauhot käristetään samassa voissa; herkkusieniliemi sekä kiehuva lihaliemi lisätään siihen vähitellen ja annetaan kiehua noin 10 min. Käristetyt herkkusienet ja vähässä vedessä keitetyt herneet pannaan sekaan, ja keitto maustetaan. munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa ja keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispilöiden, joukkoon. Herkkusienien asemesta voi yllämainittuun keittoon käyttää tattia, keltasieniä y.m. syötäviä sieniä.

__________________

HERKKUSIENIKEITTO nykykielellä

1 tölkki (180g) herkkusieniä viipaleina
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 l kuumennettua lihalientä, kanalientä tai kasvislientä (mieluiten itse keitettyä)
1 dl kiehautettuja pakasteherneitä (tai tölkkisäilykeherneitä)
jauhettua valkopippuria
merisuolaa
1 kananmunankeltuainen
1/2 dl kuohukermaa

Valuata herkkusienistä liemi talteen, sulata voi kattilassa, paista herkkusienet kunnes kosteus niistä haihtuu. Ripottele jauhot päälle ja kaada kuumennettu lihaliemi ja talteenotettu sienien liemi sekaan. Anna hautua n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä, lisää herneet ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Vatkaa keltuainen ja kerma sekaisin, ota keitto liedeltä ja kaada kermamuna keiton sekaan. Sekoita pohjia myöten ja tarjoa samantien.

_________________



4 kommenttia:

  1. Kunnon sienikeitto on aivan ihanaa. Kaveriksi vielä tuoretta leipää niin kyllä kelpaa..

    VastaaPoista
  2. Herkkusienikeitosta jäi hyvä jälkimaku.
    Miten kaunis lautanen, onkohan se Anna - Hildan peruja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kuule, sain lautasen tuliaisiksi ystävältäni ulkomailta... Hän oli ostanut sen kiinalaiselta kirpputorilta! On siis kiinalaisen isoäidin peruja... :)

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?