torstai 5. helmikuuta 2015

RUSKEAPAPUKEITTO



Ruskeapapukeitto on vanhanajan chilipata. Isoäidinaikaisessa ohjeessa pavut paseerataan siivilän läpi, minä jätin ne kuitenkin kokonaisiksi, meksikolaiseen tyyliin, ja sain pöytään isoäidin CHILI SIN CARNEn. Voisihan ohjeeseen toki lisätä lihaa, tai jauhelihaa, ja keitto muuttuisi samantien chili con carneksi. Papukeiton voi maustaa omien mieltymysten mukaan, itse pavuthan eivät ole kovinkaan voimakkaan makuisia. Kokeilin chilipaprikaa, tomaattia ja valkosipulia... Ehkä tulista chiliä olisi voinut lisätä vaikka maustetahnana... No, mutta hyvän pohjan tästä ohjeesta kuitenkin saa!

___________________

RUSKEAPAPUKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. vettä
1/2 ltr. ruskeita papuja
1 selleri (pieni)
1 sipuli
2 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
2 ltr. lihalientä
suolaa

Kuivat pavut perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen käyttöä kylmään veteen likoomaan. Pavut, puhdistettu palasiksi leikattu selleri ja sipuli pannaan samassa vedessä kiehumaan, kunnes pavut täydellisesti pehmiävät. Jos vesi on kovaa, sekoitetaan siihen kiehuessa herneen suuruinen pala soodaa. Pavut puserretaan tarkoin siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, sose lisätään ja kiehuva lihaliemi vispilöidään vähitellen sekaan. Se saa kiehua noin 10 min. ja maustetaan.

Tarjotaan ruskeutettujen leipäkuutioiden tahi keitettyjen riisiryynien kera.

__________________

RUSKEAPAPUKEITTO nykykielellä
= chili sin carne

5 dl kuivattuja tummia papuja
vettä
1 varsiselleri
1 (puna)sipuli
1 punainen chili
1 kuorittu valkosipulin kynsi
1 rkl voita
2 l lihalientä
5 dl tomaattimurskaa
merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
persiljasilppua

Liota pavut yön yli. Silppua selleri, kuori ja silppua sipuli. Sulata voi padassa, kuullota siinä sipulit ja selleri, kaada sekaan lihaliemi. Valuta papujen liotusliemi pois ja lisää pavut, kokonainen chilipalko, valkosipulinkynsi ja tomaattimurska pataan. Hauduta pavut mideolla lämmöllä pehmeiksi (n. 2 tuntia), jos tarvetta, lisää lihalientä (tai kuumaa vettä). Mausta keitto suolalla, pippurilla ja sokerilla. Nouki valkosipulin kynsi ja chilipalko pois, ripottele pinnalle persiljasilppua.

________________________












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?