tiistai 25. elokuuta 2015

KALA KYLMÄSSÄ PIPARJUURIKASTIKKEESSA


Kala kylmässä piparjuurikastikkeessa tarkoittaa vanhanajan salakielellä = "kastike, mikä tekee edellispäivän kalasta gourmèt iltapalaa". Soosia kannattaa maistella sekoittamisvaiheessa; joskus piparjuuren sisältämä sinappihappo tuntuu tulisen ärhäkältä ja toisinaan taas pehmeän lempeältä. Piparjuuri on vanhan kansan salaisuus... Se tekee kalalle saman tempun kuin wasabi sushiannokselle.

Höyrytin savulohelle kaveriksi uusia pottuja, ja vuolin retiisistä koristeeksi ohuita siivuja.... Sitten lisäsin kevätsipulia renkaina ja pikkuriikkisiä kapriksia... Niin ja tilliä + mustapippuria myllystä. Hirmu yksinkertaista, mutta salonkikelpoinen tarjottava... Oikeastaan ihan kenelle tahansa!


KALA KYLMÄSSÄ PIPARJUURIKASTIKKEESSA vuodelta 1909

3 dl. täht. jäänyttä keitett. kalaa
Kastike:
2 dl. kermaa
1 rkl. sokeria
1/2 tl. suolaa
2-3 rkl, etikkaa
2-3 rkl. raastettua piparjuurta

Kala perataan, paloitellaan ja pannaan vadille. Kerma vatkataan vaahdoksi, mausteet, etikka ja piparjuuri lisätään, ja kastike kaadetaan kalan päälle.

________________________

KALA KYLMÄSSÄ PIPARJUURIKASTIKKEESSA nykykielellä
=lämminsavulohisalaatti piparjuurikastikkeella

jämät edellispäivän lämminsavulohesta
ohueksi leikattuja retiisisiivuja
höyrytettyjä uudensadon perunoita
kevätsipulirenkaita
pieniä kapriksia
tilliä
mustpippuria myllystä

kastike:
1 dl kuohukermaa
1 tl sokeria
1/2 tl merisuolaa
2 rkl omenaviinietikkaa
2-4 rkl hienoksi raastettua piparjuurta

Rakenna salaatti tarjoiluastialle, sekoita kastikeainekset. Lusikoi kastike salaatin päälle, koristele tillillä ja mustapippurilla.

_________________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?