sunnuntai 30. elokuuta 2015

PUNAVIINIMARJA-HYYTELÖ


Kirpeä punaviinimarjahyytelö ruoka-annoksessa on kuin Iittalan punainen logo suomalaisessa design lasissa. Se pieni, punainen ja pirteä loppusilaus. Hyytelö sopii riistaruokiin, kanan kaveriksi tai ihan tavallisiin lihapulliiinkin. Tästä tykkäävät myös ulkomaalaiset, (ketkä vierastavat hampaiden väliin jääviä marjojen pikkuriikkisiä siemeniä).


Nykyihmisellä on valinnan vapaus. Isoäidin aikaan ei ollut pektiinillä höystettyä hillosokeria, joten vanhassa ohjeessa käytetään tavallista hienoa sokeria. Punaisissa viinimarjoissa (niinkuin muissakin kirpeissä marjoissa) pektiiniä on jo itsessään, siksi hyytyminen onnistuu mainiosti vanhanaikaisestikin (kuvan hyytelö on tehty taloussokerilla). Makuun sokerivalinnalla ei ole mitään vaikutusta.
____________________

PUNAVIINIMARJAHYYTELÖ vuodelta 1909

5 ltr. riivittyjä marjoja
8 dl. vettä
3/4 kg. sokeria 1 ltr:lle mehua

Marjat huuhdotaan, survotaan rikki, vesi kaadetaan kiehuvana päälle ja marjat jätetään seuraavaan päivään mehustumaan. Sitten ne pannaan vienolle tulelle kiehumaan noin 15 min. ja hämmennetään koko ajan, ja kaadetan senjälkeen siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan.

Valunut mehu mitataan ja sokeri lisätään. Kun sokeri on sulanut, kuumennetaan mehu hitaasti ja annetaan hiljalleen kiehua noin 20-30 min. Vaahto kuoritaan pois, ja kun vähän mehua lautasella jäähdytettynä hyytyy, on hyytelö valmista. Hyytelö kaadetaan heti kuumana kuiviin, kuumennettuihin purkkeihin tahi kuumennettuihin spriillä huuhdottuihin purkkeihin. Paperi sidotaan päälle vasta silloin, kun hyytelö on jäähtynyt.

__________________

PUNAVIINIMARJAHYYTELÖ nykykielellä

1 dl vettä
1 l putsattuja punaisia viinimarjoja
80 g (hillo)sokeria per 1 dl siivilöityä viinimarjamehua

Laita marjat suureen kattilaan, painele perunasurvimella rikki ja kaada kiehuva vesi päälle. (Jos sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä, anna marjojen mehustua yön yli.) Keitä marjoja miedolla lämmöllä, kannen alla, noin 15 minuuttia, välillä hämmentäen.

Siivilöi mehu harsokankaan läpi. (Ellet omista siiviläkangasta, voit käyttää tavallista terässiivilää... Anna mehun seistä siivilöinnin jälkeen, niin että sakka laskeutuu pohjalle ja saat sen helposti eroteltua kirkkaasta mehusta.)

Mittaa mehu ja punnitse sokeri. Kuumenna mehu kiehuvaksi, sekoita sokeri joukkoon ja keitä 20 minuuttia. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Anna hyytelöpurkkien jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä sen jälkeen jääkaapissa.

___________________

4 kommenttia:

 1. Mulla on aina jääkaapissa mustaviinimarjahyytelöä, sitä on vaan oltava, se on niin hyvää! Nytpä kiinnostaisi miltä tuo punaviinimarjahyytelö maistuu! Pitää kokeilla! On niin kauniin väristäkin :)
  Myöhästyneet onnittelut 5-vuotiaalle blogille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru! Ja juu, tosi herkullisia ovat molemmat; puna- ja mustaviinimarjahyytelö!!!! Marjat vaan on niin mahtavia!!!!!!! :D

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta en ole ennen tehnyt punaisista

  VastaaPoista
 3. Punaviinimarjahyytelö on minun suosikkini. Käytän sitä jäätelön kanssa, pullan päällä, liharuokien kanssa ym.

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?