Hernerokkaa ja kermapullia! Niistä on kunnon laskiainen tehty. Ja sitten pannukakkua, tai blinejä, tai laskiaislättyjä. Mitä enemmän, sen parempi, sillä mäessä peuhaaminen kasvattaa pohjattoman nälän.
Perunaohukas on uusvanha vaihtoehto blinille. Sadanvuodentakaisessa ohjeessa ei käytetä kananmunaa ollenkaan ja perunatkin raastetaan niin hienoksi, ettei niitä ulkonäöstä erota. Täyteläinen, perunariskamainen maku harhauttaa kuvittelemaan, että jauhot olisivat tattaria tai ohraa. (Vaikka todellisuudessa ovatkin tuikitavallisia vehnäjauhoja.) Pirteä puolukkahillo kruunaa perunaräiskäleen, eikä makupariksi voisi kuvitellakaan mitään "ällömakeaa" lettuhilloa.
Alkuvaiheessa kananmunan puuttumisen huomaa heti; ohukkaat repeävät helposti. Kannattaa siis paistaa pinta kerralla kauniin ruskeaksi ja kääntää lettu vasta kun reunatkin muuttuvat ruskeiksi. Perunan tärkkelys pitää lettusen kasassa, sen takia on tärkeää antaa taikinan tekeytyä ennen paistamista. Ja perunaksi kannattaa valita mahdollisimman jauhoinen lajike, sama, mitä käyttäisit pottumuusiin.
LIUKASTA LASKIAISTA!
PERUNAOHUKKAAT vuodelta 1909
5-6 perunaa
1/2 ltr. maitoa
2 dl. vehnäjauhoja
suolaa
voita paistamiseen
Perunat kuoritaan huuhdotaan ja hienonnetaan raastimella. Saastetut perunat, vehnäjauhot ja suola sekoitetaan maitoon, joka jätetään silleen tunniksi. Ohikaispannu kuumennetaan, sivellään voilla, ja siinä paistetaan taikinasta ohukkaita Tarjotaan puolukkahillon kera.
________________
PERUNAOHUKKAAT nykykielellä
200 g (3 perunaa, mieluiten Lapin puikulaa)
2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
merisuolaa
voita tai rypsiöljyä paistamiseen, puolukkahilloa makupariksi
Kuori ja raasta perunat. Sekoita maito ja jauhot tasaiseksi taikinaksi, lisää perunaraaste ja mausta suolalla. Anna taikinan tekeytyä ainakin tunti ennen paistamista. Paista ohukkaat molemmilta puolilta rapeareunaisiksi ja kauniin ruskeiksi. Tarjoa puolukkahillon kanssa.
_______________
Tosi hyvä,uusi resepti miulle,kiitos! Kokeilen varmasti! Kyllikki
VastaaPoista