sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

PAISTETTU HAUKI


Hauki on hienostunut kala, eikä etelän ihmiselle mitenkään arkinen. Ei ainakaan sellainen, mikä olisi meidän lähikaupassa ikinä tarjouksessa, niinkuin kirjolohi tai norjanlohi. Ehkä juuri sen takia olin haltioissani löytäessäni tämän hauen viikonloppureissullani Keski-Suomessa... Minua odottelemassa, putsattuna ja paloiteltuna jääkaapista!

Äitini oli ystävättärensä kanssa aamuhiitolenkillä järven jäällä, jututtivat avannolla kyykkivää kalamiestä aikansa kuluksi. Mies tarjosi juttutuokion päätteeksi naisille verkkoon tarttunutta haukea... Ja sen nämä reippaat naiset raahasivat minulle tervetuliaislahjaksi, kaulahuiviin käärittynä! (Näin siis kalastavat mummelit Laukaassa).


Parin päivän päästä pääsin saaliiseen käsiksi. Tein elämäni tuoreimmasta hauesta kaikenlaista. Ensimmäisistä paloista näitä isoäidin, täyden kympin, paistettuja haukia. Suoraan järvestä nostettu kala on oma lukunsa. Hauelle parin päivän odottelu teki hyvää, on kuulemma sitkeää jos heti pyyntipäivänä valmistaa. Eikä siihen mitään niksejä tarvita; tuore kala, kevyt suola, pähkinävoi, ruisjauhoa... viereen selleripyreetä... Haukiumami on siinä.

_____________________

PAISTETTU HAUKI vuodelta 1909

1-1 1/2 kg. haukea
1 1/2 rkl. suolaa
1 dl. ruisjauhoja
voita paistamiseen
vettä

Kala suomustetaan, perataan, huuhdotaan hyvin ja pyyhitään kuivaksi. Se halaistaan ja paloitellaan, sitte palat kieritetään suola- ja jauhoseoksessa sekä paistetaan voissa. Kun ne ovat hyvin ruskeutuneet, lisätään pannuun hiukan kiehuvaa vettä. Kalat saavat siinä hiljalleen paistua kannen alla, kunnes ovat kypsiä.

____________________

PAISTETTU HAUKI nykykielellä

juuri verkoista nostettu hauki
1 1/2 rkl suolaa
1 1 dl ruisjauhoja
voita paistamiseen

Perkaa ja suomusta kala, huuhdo ja pyyhi pinta kuivaksi. Paloittele kala annospaloiksi, sekoita suola jauhoihin. Kierittele kalapalat jauhoseoksessa, ruskista voi pähkinänväriseksi (=pähkinävoi), paista kalapaloille kauniin ruskea pinta ja kaada pannulle tilkka vettä (+loraus kuivaa cherryä). Hauduta kalat kannen alla kypsiksi ja tarjoa selleripyreen kanssa.

SELLERIPYREE

500 g selleriä
1 tl merisuolaa + ylimääräistä maustamiseen
1 dl sellerin keitinvettä
2 dl kermaa
100 g voita
valkopippuria myllystä

Kuori, pilko ja keitä selleri pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä. Kiehauta kerma voi ja 1 dl keitinlientä. Soseuta selleri sauvasekoittimella, lisää neste pienissä erissä, kunnes saat haluamasi paksuista pyreetä. Siivilöi, jos haluat täysin sileää pyreetä, maista ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

_____________________

10 kommenttia:

  1. Konstailemattoman maukasta.
    Juu,eipä ole haukea tarjouksessa, lohenkin hinta on noususuunnassa ja kalaa pitäisi syödä.

    VastaaPoista
  2. Hauki on parasta ketuille heitettynä. Siitä ei saa hyvää millään. Hauki on vallannut kotijärven, kun nuottaus vähentynyt. Särki myös vallannut. Joku puhui vielä hauen alamitasta, päälääkärille sellainen puhuja. Särki kyllä purkitettuna hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi ketun suussa,kun jumalattoman suussa

      Poista
    2. Kun hauen osaa fileoida ruodottomaksi, osaa siitä tehdä herkullista ruokaakin eri reseptein.

      Poista
    3. Särkihän nyt on tosi herkkua kun osaa fileoida, ei muuten moni poika osaa. Heh hee..

      Poista
  3. Pari kilone haettu Saimaasta Ei rautalammelta ja eiku tekemää🤗

    VastaaPoista
  4. Ompa vaikea saada tekstistä selvää, kun tausta on tuollainen.

    VastaaPoista
  5. Söin erinomaista haukea paistettuna. Voita, suolaa ja valkopippuria plus muusi. Kiitos. Toiseen kertaan jäi selleripyree, mutta aion toteuttaa senkin vielä.

    VastaaPoista
  6. Söin erinomaista haukea paistettuna. Voita, suolaa ja valkopippuria plus muusi. Kiitos. Toiseen kertaan jäi selleripyree, mutta aion toteuttaa senkin vielä.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?